По-голямата част от поляците са против приемането на еврото

ВАРНА новини лого

Над 64% от гражданите на Полша са против въвеждането на еврото, като почти половината изразяват силна опозиция срещу единната валута. Това сочи проучване на изследователския център ИБРиС (IBRiS) по поръчка на радио Зет.

На въпрос трябва ли Полша да приеме общата европейска валута и да замени с нея полската злота 14,7 на сто от анкетираните са отговорили с „да“, а 9,8 на сто със „склонен съм да се съглася“.

Най-голямата група обаче са хората, които категорично не са съгласни еврото да замени злотата – 49 на сто от анкетираните, а 15,2 на сто от поляците, участвали в проучването, са заявили, че по-скоро са „против“ приемането на еврото.

С „Не знам/Трудно ми е да отговоря“ са реагирали 11,3 на сто.

По-голямата част от анкетираните, които са против въвеждането на еврото, живеят в селските райони (70 на сто) и в малките градове с до 50 000 души население (75 на сто).

В по-големите градове с над 250 000 жители 48 на сто от анкетираните не искат европейската валута, а 42 на сто са за приемането на еврото.

За сметка на това представителите на бизнеса са по-благосклонни към приемането на еврото. В последния доклад за международния бизнес на консултантската компания „Грант Торнтон“ (Grant Thornton) се посочва, че около 54 на сто от шефовете на средните и големите компании биха искали Полша да замени злотата с европейската валута. Сред тях 54 процента са за приемането на еврото, 33 процента искат злотата да остане, а 13 на сто нямат еднозначно мнение по темата.

Гласоподавателите на управляващата коалиция Обединена десница са най-голямата група противници на еврото в Полша с 97% против. Гласоподавателите на опозицията са почти поравно разделени, като 44% от респондентите подкрепят замяната на злотата с европейската валута и 43% са против.

Управляващата партия „Право и справедливост“ (PiS) направи неприсъединяването на Полша към еврозоната централна част от своята програма в навечерието на тазгодишните парламентарни избори.

Берлин и Брюксел имат голямо желание Полша да се присъедини, а вътрешната опозиция също ги подкрепя. Бившият премиер Доналд Туск заяви, че опозиционната Гражданска коалиция може да се съгласи на референдум за участие в еврото.

Полша прие в своя договор за присъединяване към ЕС от 2004 година, че един ден ще се присъедини към еврото, въпреки че няма конкретен график за това.

Приемането на еврото ще изисква одобрението на поне две трети от долната камара на парламента, за да мине съответната конституционна поправка.

Последният доклад за конвергенцията на Европейската комисия и ЕЦБ установи, че Полша отговаря на два от четири икономически критерия, свързани със стабилността на цените и публичните финанси, но не и стабилността на обменния курс или дългосрочните лихвени проценти.

От Tribune.bg

Четете още: