„Промяната“: Купуваме все по-малко стоки

ВАРНА новини лого

Източник БГНЕC/свободен сайт

„Намаляващата ни покупателна способност трябва да ни притеснява, защото инфлацията върви всеки ден, а доходите не. Няма заложени механизми за индексация, както в други държави, и ние трябва всеки път да чакаме политиците да се сетят, ако изобщо го направят. Така че трябва да има механизъм, който да автоматизира индексацията на доходите, това ще бъде най-доброто решение, защото тогава процесът ще става автоматично, ако то зависи от инфлацията“. Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

Николов уточни, че ако човек е на заплата и може да предоговори своите доходи, то човек на пенсия няма как. „Прословутото „швейцарско правило“ за пенсиите, което преди години се обсъждаше да се въведе, но не стана, е един такъв пример“, обясни още той.

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година, очаква експертът.

„Причина за това е, че основните лихви тръгнаха нагоре, а оттам и лихвите в търговските банки ще започнат да се повишават. Това е добра новина за вложителите, защото те ще получават по-голяма лихва, но за тези, които вече имат кредити, това е лоша новина. Засега очакваното повишаване не е много голямо, не е повод за паника, но всеки трябва да има това предвид, когато има план да тегли кредити“, обясни още той.

Николов изрази надежда и пикът на инфлацията да е отминал още през 2022 г., и постепенно тя да се върне към познати стойности. „Тепърва предстои да се види повишаване на лихвите по кредитите, но дори с това увеличение – вероятно едноцифрено, – ние по-скоро се връщаме към нормалното. Досега лихвите бяха прекалено ниски, така че относно инфлацията и лихвите, не мисля, че има нещо притеснително“, заяви още той.

Богомил Николов, Асоциация „Активни потребители“.

Относно цените на имотите и дали сега е добър период за инвестиция Богомил Николов поясни, че е трудно да се предвидят движенията на имотния пазар.

„Ако лихвите на ипотечните кредити се повишават, не се знае дали пък цените на жилищата няма да тръгнат надолу. Това, което знаем със сигурност, е, че лихвите ще тръгнат нагоре, вече пазарните цени на жилищата дали ще запазят темпа на растеж, е по-малко вероятно, тъй като факторът за нарастване на цените на имотите през последните години беше именно евтините кредити. Сега, когато те поскъпват, е съвсем логично и натиска върху пазара да намалее, и оттам да се стигне до намаляване на цените на имотите“, коментира председателят на потребителската асоциация. „Що се отнася до задлъжнялостта, все още не се наблюдават някакви опасни ефекти както при финансовата криза от 2009 г., но все пак ако потребители планират да изтеглят кредит, аз искам да уточня, че златното правило е кредити да се теглят за инвестиция, а не за консумация, това трябва да правят и те сега“, поясни Богомил Николов.

БГНЕС

Прочетете още:

Паралелна реалност? Патрашкова разката bTV с този въпрос заради Nexo и принц Хари