Рецепта на деня: Сочни пилешки гърдички с винен сос – бързо, лесно, много вкусно

ВАРНА новини лого

Ако избягвате бялото пилешко месо, защото става сухо и трудно за „предъвкване“, опитайте тази много лесна и бърза рецепта, създадена и изпробвана от нашият „Мастер шеф“!

Необходими продукти:

600 гр. пилешки гърди без кост

50 гр. настърган кашкавал

150 мл сухо бяло вино

60 гр. краве масло

4-5 скилидки чесън

1/2 глава кромид лук

2 с.л. зехтин

3-4 стръка пресен босилек

2-3 стръка пресен розмарин

сока на 1 лимон

1/2 ч.л. бял пипер (ако нямате, може и черен)

1/2 ч.л. къри

1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Измиваме добре пилешките гърди, разрязваме ги на 2 половини по дължина и нацепваме леко с остър нож от страната на ципата (неразрязаната част). Разбъркваме зехтина с пипера и кърито. Обмазваме хубаво месото и го оставяме „да си почине“ 10-15 мин.

Загряваме тиган за палачинки хубаво на котлона и запечатваме месото.

ВНИМАНИЕ: Първо запечатваме страната, която сме нацепили с ножа. Много е важно да поставяме в тигана не повече от 2 парчета на един път, за да не пусне месото сосовете си и да започне да се вари.

пилешки гърди

Докато запечатваме месото, в отделна касерола разтапяме маслото и задушаваме в него нарязания на много ситно кромид лук, когато стане прозрачен, добавяме разрязаните на 4 (по дължина) скилидки чесън и гасим с виното. Оставяме соса да се редуцира, докато остане 1/3 от течността. Овкусяваме със солта и лимоновия сок.

В стъклена тенджера с капак поставяме пилешките гърди, поръсваме ги с пресните подправки – босилек и розмарин, като си запазваме малко за украса. Заливаме със соса и поставяме в студена фурна.

Включваме фурната на 200 градуса и печем 30 мин. с вентилатор или 40 мин. без вентилатор.

Изключваме фурната, поръсваме с настъргания кашкавал и затваряме капака. Кашкавалът ще се разтопи и ще придаде още по-приятен вид и вкус на ястието.

Сервираме пилешките гърдички, украсени с пресни подправки, сос и щипка любов.

Да ви е сладко!

За ВН снимки и текст: Маня Петрова