Рецепта на деня: Тайната на най-вкусния джолан, който сте опитвали
Хвърляш го в гювеча и го забравяш. Всъщност това е само една от тайните при приготвянето на джоланче. Друг важен елемент са подправките, а също и пастата за обмазването му.
Лесен е за приготвяне и понеже утре е събота, спокойно може да отделите време и да поглезите семейството с този разкош.
Необходими продукти за 4 порции:
1 бр. заден джолан, да не е овкусен и по възможност да не е замразяван
500 гр. гъби (пресни)
5-6 средни по размер картофа
1 голяма или 2 по-малки глави лук
6-7 скилидки чесън
2 с.л. лютеница
50 гр. разтопено масло
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. чубрица
1-2 дафинови листа
2-3 стръка прясна майорана или мащерка (едното от двете)
2 ч.л. сол
300 мл горещата вода
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме пастата за обмазване, като разбиваме лютеницата с размекнатото масло, черния и пушения червен пипер, чубрицата и солта.
Нарязваме обеления лук на шайби и покриваме с него дъното на глинения гювеч, добавяме нарязаните на 4 скилидки чесън. Обмазваме джолана хубаво с пастата и поставяме върху подложката от лук и чесън. Изсипваме горещата вода в съда, в който сме разбили пастата и получения сос го добавяме в гювеча. Пускаме вътре и дафиновия лист. Покриваме плътно с фолио, поставяме в капака и го оставяме във фурната. Тя трябва да е студена, после включваме на 170 градуса без въздух и го забравяме за поне 2 часа.
След 2 часа изваждаме от фурната, добавяме измитите и почистени гъби и картофите, които предварително сме обелили и нарязали на кубчета. Добавяме и майораната или мащерка. По избор. Отново поставяме фолиото, капака и връщаме във фурната, отново на 170 градуса без въздух, за още 2 часа.
Накрая прехвърляме всичко в тавичка и го оставяме да се запече отгоре – на 250 градуса за 10-15 мин.
Режем на филийки джолана (месото направо се разпада и ухае невероятно), гарнираме със зеленчуците и ставаме „герои в кухнята“ за цялата фамилия.
Да ви е сладко!
За ВН снимки и текст: Маня Петрова
Вижте още:
Рецепта на деня: Сочни пилешки гърдички с винен сос – бързо, лесно, много вкусно