Рецепта на деня: Тайната на най-вкусния джолан, който сте опитвали

ВАРНА новини лого

Хвърляш го в гювеча и го забравяш. Всъщност това е само една от тайните при приготвянето на джоланче. Друг важен елемент са подправките, а също и пастата за обмазването му.

Лесен е за приготвяне и понеже утре е събота, спокойно може да отделите време и да поглезите семейството с този разкош.

Необходими продукти за 4 порции:

1 бр. заден джолан, да не е овкусен и по възможност да не е замразяван

500 гр. гъби (пресни)

5-6 средни по размер картофа

1 голяма или 2 по-малки глави лук

6-7 скилидки чесън

2 с.л. лютеница

50 гр. разтопено масло

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. чубрица

1-2 дафинови листа

2-3 стръка прясна майорана или мащерка (едното от двете)

2 ч.л. сол

300 мл горещата вода

Начин на приготвяне:

Първо приготвяме пастата за обмазване, като разбиваме лютеницата с размекнатото масло, черния и пушения червен пипер, чубрицата и солта.

джолан

Нарязваме обеления лук на шайби и покриваме с него дъното на глинения гювеч, добавяме нарязаните на 4 скилидки чесън. Обмазваме джолана хубаво с пастата и поставяме върху подложката от лук и чесън. Изсипваме горещата вода в съда, в който сме разбили пастата и  получения сос го добавяме в гювеча. Пускаме вътре и дафиновия лист. Покриваме плътно с фолио, поставяме в капака и го оставяме във фурната. Тя трябва да е студена, после включваме на 170 градуса без въздух и го забравяме за поне 2 часа.

След 2 часа изваждаме от фурната, добавяме измитите и почистени гъби и картофите, които предварително сме обелили и нарязали на кубчета. Добавяме и майораната или мащерка. По избор. Отново поставяме фолиото, капака и връщаме във фурната, отново на 170 градуса без въздух, за още 2 часа.

Накрая прехвърляме всичко в тавичка и го оставяме да се запече отгоре – на 250 градуса за 10-15 мин.

Режем на филийки джолана (месото направо се разпада и ухае невероятно), гарнираме със зеленчуците и ставаме „герои в кухнята“ за цялата фамилия.

Да ви е сладко!

За ВН снимки и текст: Маня Петрова

Вижте още:

Рецепта на деня: Сочни пилешки гърдички с винен сос – бързо, лесно, много вкусно