Интерпол се включва в издирването на обвиняемите по аферата Nexo

Интерпол

И Интерпол се включва в издирването на двама от общо четиримата обвиняеми по аферата Nexo у нас. Новината съобщи главният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че за разследването ще съдействат и специалисти от европейски и световен мащаб.

Той обърна внимание на вчерашното изявление на финансовото министерство, че при тях не е постъпвала информация за проблем с дейността на Nexo, въпреки че техни експерти са провеждали работни срещи със служители на министерството.

„Ще кажа, което ми е известно – че са обявени за издирване, ако не са – предстои да бъдат обявени чрез „Интерпол“. Предвид оборота на фирмата – над 90 млрд., предполагам, че са в някоя държава топла страна, която може да им осигури добри условия“, коментира Гешев. 

Главният прокурор каза още, че страната ни е потърсила помощ от САЩ. „Отправили сме молба за правна помощ към съответните власти в САЩ и много други страни. Трябва технологично време и за съдействие от Евроджъст, защото разследването ще е мащабно. Има пострадали лица от Великобритания, от Испания. Сумите да сериозни!“, допълни още той и пояси, че се очаква съдействие и от „една от водещите 4 одиторски компании в света, имаме предложение от швейцарски фирми, които се занимават с крипто активи“. 

zonanews.bg

Прочетете още:

Гешев с нови разкрития за аферата Nexo! Заговори за лъжа на Киро и Асен: Трябва да бъдат разкрити