КНСБ обяви колко пари са необходими месечно за издръжка на човек

пари

1351 лв. е необходимият нетен месечен доход за работещ, сам живеещ човек. За тричленно семейство – двама възрастни с едно дете до 14 години, необхдоимия доход е 2432 лв. Това показват данните на КНСБ за издръжка на живота за месец декември, представени от Пламен Димитров.

За едногодишен период са необходими 366 лв. повече за тричленно семейство и с 203 лв. увеличение за едно лице. За годишен период брутаната заплата за издръжка нараства, както следва: за едно работещо лице с 262 лв. За един работещ от тричленно семейство с 236 лв. или с 472 лв. за двамата работещи, посочи Димитров.

От КНСБ посочиха факторите, които са оказали влияние нарастване дохода за издръжка.

Цените на тока за бизнеса остават на високи нива. Подобна е ситуацията при петрола. Забелязва се стабилизиране на цените на тримечна база, но нарастването от началото на годината е около 10%. Леко повишение се забелязва в ценире на глебната пшеница.

Ето какви са средните цени при хранителните стоки:

При месото и месните продукти за три месеца се бележи ръст с 5.8%, а на годишна база – 27.1%. При млякото и млечните продукти 10.1% ръст за три месеца, а за година 43.6%. поскъпването на яйцата е с 55% за година и с 18% на тримесечна база. 4.7% е поскъпването при захарта и захарните изделия и 3.7% увеличение на хляба и зърнените храни. Цените на услугите в заведенията за обществно хранене бе;ежат ръст от 4.4% на тримесечна база, а за година темпът на нарастване е 26.7%. 

Novini.bg

Прочетете още:

Некачествено свинско месо от Западна Европа залива пазара у нас