БСП връща третия мандат, чака се разпускане на НС и дата за избори

Нинова

Снимка БГНЕC

БСП връща неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Това ще стане в 10.00 часа на „Дондуков” 2, където Румен Радев ще приеме представители на парламентарната група, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

До тук се стигна след като левицата не получи подкрепа от политическите сили в Народното събрание за сформиране на правителство. Партията не излъчи свой кандидат за министър-председател, а мандата получи самата Нинова.

Връщането на мандата слага точка на конституционната процедура, а президентът ще трябва да посочи дати за разпускане на Народното събрание, да назначи нов служебен кабинет и да обяви на коя дата ще бъдат поредните предсрочни избори.

Именно поредните предсрочни парламентарни избори са вероятната тема на срещата на Радев с представители на ръководството на Централната избирателна комисия в 14 часа днес.

Предстои държавния глава да издаде тази седмица указ за разпускане на 48-ото Народно събрание, а преди това да назначи и служебен кабинет. Вече стана ясно, че негов премиер отново ще бъде Гълъб Донев. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния.

Tribune.bg

Прочетете още:

Народното събрание заседава извънредно във вторник – ще изслуша външния министър за побоя в Охрид