ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април

ЦИК

ЦИК има готовност да произведе избори на 2 април. Това заяви пред депутатите председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

„Според нас и предвид становището на БНБ при евентуална дата за произвеждане на избори 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия. През месец април – 2 април, ЦИК ще получи необходимите количества, за да обезпечи изборния процес, както е предвидено в Изборния кодекс и тази хартия ще отговаря на изискванията, заложени в закона“, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на изслушването си в Народното събрание за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тя допълни, че законът определя печатницата на БНБ като доставчик на защитена хартия за гласуване, за отпечатване на бюлетини за машинно гласуване.

„Печатницата на БНБ предостави на ЦИК три варианта на защита за целите на експеримента, който проведохме във вчерашния ден и мисля, че вече има съобщение за резултатите от този експеримент. Бих казала, че експериментът беше проведен успешно. Експериментът беше проведен от членовете на ЦИК. Трите вида хартия с различна защита и визия на гърба, тъй като такава е необходимо да има, както е имало досега, бяха поставени на три различни машини за гласуване, като на машините за гласуване беше инсталирана демо версия за избори на народни представители. И трите машини работиха през целия ден, че да бъдем почти в реална среда с гласуване, като гласуването беше произвеждано в качеството на избиратели от членовете на ЦИК“, обясни още Нейкова.

Тя увери, че не е имало никакви технологични проблеми, а хартията според нея е с доста добро качество, тъй като не е създала никакъв проблем при използването й.

От думите на Нейкова стана още ясно, че печатницата на БНБ има грижата да осигури друг вид защита за хартията, която ще бъде използвана на изборите.

Тя уточни, че ЦИК има готовност с първите си решения незабавно след указа на президента. „Имаме готовност с определянето на мандатите по изборни райони. Подготвили сме се с официално получена информация от НСИ след резултатите от последното преброяване. Предстои ни среща с останалите институции, голяма част от тях са насрочени до края на тази седмица“, добави Нейкова.

Народното събрание изслушва председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите парламентарни избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване. Това решиха депутатите в началото на днешното извънредно заседание на Народното събрание.

Точката беше включена като втора в дневния ред по предложение на председателстващия заседанието заместник-председател на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС).

Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска изслушване на председателя на ЦИК. Атанасова посочи, че ЦИК е провела тестове с хартията за машинно гласуване и НС трябва да е запознато с резултатите от тях. Ако при подготовката на предстоящите избори има някакви проблеми, законодателят трябва да е наясно с тях, добави тя.

В 14 часа ръководството на ЦИК ще обсъди готовността за произвеждане на предсрочни избори и с президента Румен Радев. След тези разговори държавният глава ще определи датата на вота.

Tribune.bg

Прочетете още:

БСП върна мандата, Радев обявява дата за изборите след среща с ЦИК