Средните доходи у нас не водят до среден стандарт на живот за българина

помощи

„Потреблението на българина, в неговата масова част е ориентирано към стоки и услуги от малката потребителска кошница. Характерното за поведението на икономическите субекти, е че когато им намалява покупателната способност те се ориентират точно към такива стоки – хляб, сирене, кисело мляко, яйца. Точно тези, които поскъпват с доста повече от средната инфлация с между 50% и 120%“, това заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„Тези 20 стоки, които най-често се купуват от българина, ако се съберат, могат да бъдат закупени за 54 евро. Същите 20 стоки в Румъния могат да се купят за 46 евро, в Испания за 48 евро. Изводът е, че ценовите различия между държавите в Европа не могат да обяснят ниското равнище на нашите доходи и ниския темп на ръст на нашите доходи. За съжаление, средните доходи в България, не водят до среден стандарт на живот за българина“, допълни Костов.

„Продължаваме да настояваме за минимална работна заплата от 850 лв. още от 1 юли тази година, а от 1 януари 2024 година – 1000 лв. минимална заплата. Настояваме още за максимално бързо приемане на Бюджет 2023, за да има политика по доходите за хората в бюджетната система“, каза още Костов.

От Dnesplus.bg

Четете още: