Оборудват до месец патрулките с ПОС терминали

кат

Имаме 7,5% по-добра разкриваемост отколкото миналата година. Това заяви пред БНР главен комисар Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР.

„Имаме общо регистрирани малко над 5000 престъпления през миналата година. Тази година намаляха с около 1000. Към момента са 4070. Имаме намаление на регистрираната конвенционална престъпност с 19,1%. От началото на годината сме разкрили повече престъпления от миналата година. Имаме 7,5% по-добра разкриваемост от миналата година – това са резултатите от началото на януари до момента”, отчете Станев.

Той посочи, че кражбите са с най-голям процент от извършените престъпления. От началото на тази година те са 1070, като се отчита намаление при тях, но все пак продължават да държат висок процент, каза Станев. По думите му на следващо място са грабежите и незаконното отнемане на МПС.

От миналата година е въведена автоматизирана информационна система „Териториална полиция”, припомни заместник-главният секретар на МВР. По думите му идеята е тя да стане национална и в нея да се включи и домашното насилие.

„МВР си върши работата, работим много добре с прокуратурата – действията ни са съгласувани с тях. Очаквам българските граждани да усетят това положително явление в следващите месеци”.

Има увеличение през миналата година на телефонните измами, обяви Станимир Станев.

Измамниците използват съвременните технически средства и са изключително мобилни, но това не ни ограничава и нас, коментира той и изтъкна добрата съвместна работа в тази посока със съседните държави. Имаме увеличение на общия брой и на разкритите престъпления, посочи заместник главният секретар. По думите му голяма част от телефонните измамници са извън България, а самите измами се извършват на наша територия чрез посредници.

Надявам се да бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата, защото те са изключително важни, каза още Станев. МВР има намерение да изгради собствени лаборатории във всички областни дирекции на полицията. По думите му от началото на годината се наблюдава намаляване на случаите на управление на МПС след употреба на алкохол и увеличение на случаите на управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

От август миналата година успяхме да пречупим негативната тенденция за пострадалите при тежки ПТП-та. Към края на 2022 г. се отчитат с 31 по-малко загинали на пътя, като тенденцията продължава и тази година.

До месец ще започне оборудването на патрулните автомобили на Пътна полиция с ПОС терминали за плащане с карти, съобщи заместник главният секретар на МВР. Така, когато гражданите бъдат спирани и глобявани, ще им бъде предлагано да заплатят глобата си още на пътя с банкова карта.

От Tribune.bg

Четете още: