След забавяне заради „Промяната“, стартира ремонтът на „сграда филиал“ на театъра във Варна (ВИДЕО)

Иван Портних на инспекция

Снимка: Борис Проданов, ВАРНА новини.

Започна дългоочакваният ремонт на „сграда филиал“ на театъра във Варна. Пред журналисти кметът Иван Портних заяви, че проектът  „Ремонт, реконструкция и модернизация на сграда филиал ТМПЦ – Варна“ трябва да бъде осъществен до края на годината. Сградата ще бъде обновена изцяло с европейския средства и дофинансиране от страна на общината. Той благодари за съдействието и на ръководството на културната институция.

„За съжаление влязохме в период, в който всичко поскъпна. Това доведе до невъзможност проектът да бъде осъществен по първоначалните цени от 2019 година. Ако си спомняте миналата година Министерството на културата върна в държавния бюджет 60 млн. лв. под предлог че нямало проекти. А ние имахме готов проект, който можеше да се дофинансира. Щастлив съм, че приключихме темата с индексацията на цените.“, сподели той.

Ремонт
Снимка: Борис Проданов, ВАРНА новини.

Кметът припомни, че миналогодишният държавен бюджет беше приет в средата на годината, което от своя страна забави и приемането на общинските бюджети.

„Миналогодишният бюджет беше приет в средата на годината. Днес също няма приет бюджет. Благодаря на ОбС – Варна, че ни подкрепиха с тези решения, за да дофинансираме проекта в срок. В противен случай щяхме да изгубим основното европейско финансиране“, каза Иван Портних.

По темата с т.нар. „Дупка“ кметът коментира, че в Пловдив са имали години да вземат решение и да платят на община Варна 17 млн. лв., за да приключат проблема с акциите на пловдивския панаир.

ВАРНА новини

Подробности вижте във видеата на Борис Проданов

Четете още: