Купоните за храна за детските кухни във Варна ще се продават и онлайн

Готвачки

Купоните за храна в детските кухни във Варна ще се продават и онлайн, съобщиха от общинското предприятие „Комплексза детско хранене“ /КДХ/ във Варна. Очаква се услугата да бъде въведена в началото на месец април и родителите да могат електронно да регистрират децата си и да закупуват купони. Към момента се извършва обучение на персонала, изгражда се мрежова свързаност, инсталират се необходимите компютърни устройства, въвежда се база данни на настоящите клиенти на кухните и др., посочват от КДХ.

Общинското предприятие приготвя и предоставя храна на деца от 10 месеца до 3 годишна възраст за 26 обекта на детските кухни – три кухни-майки и 23 пункта за раздаване на храна, както и за малчуганите от 12 детски ясли и 18 яслени групи в градините.

Предлаганата услуга – обедно хранене, ежедневно ползват над 2 400 деца в делничните дни и над 1 900 деца – всъбота и неделя. В детските ясли и яслените групи на четирикратен режим се хранят над 1 100 деца. Ежедневно се приготвя храна и по четири диетични режима за деца със специфични хранителни потребности – средно дневно за над 100 деца.

Приготвената храна е съобразно изискванията за рационално и диетично хранене в кърмаческа и ранна детска възраст. Тя се прави по предварително изготвени менюта, съгласно „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст“, утвърден от Министерството на здравеопазването.

Четете още: