Рецепта на деня: Още по-вкусен Кезекухен! Немски чийзкейк с български привкус (СНИМКИ)

Кезекухен

Немският сладкиш Кезекухен се приготвя с извара и има основа от тесто, всъщност това е в основата на рецептата, а от там нататък вариации много, включително и като идея за народност – някой го наричат австрийски чийзкейк.

Днес Ви предлагам моята вариация по темата с готови кори и ябълки.

Божествено вкусен е и си заслужава да го опитате!

Необходими продукти:

За основата:

400 гр. по-плътни кори за баница (Аз ползвам „Одрински“)

50 гр. краве масло

За плънката:

4-5 сладки ябълки

1 лимон

2 мандарини

1 малък портокал или 1/2 голям

30 мл уиски

10 обикновени бисквити

2 с.л. мед

200 гр. ядки (Аз слагам натрошени лешници и орехи)

1/2 ч.л. канела

За крема:

500 гр. извара

4 яйца

250 гр. захар

200 гр. заквасена сметана

100 гр. масло (меко, на стайна температура)

8 с.л. (равни) царевично нишесте

1 бакпулвер

1/2 ч.л. течна ванилия

Начин на приготвяне:

Във форма с падащ борд (моята е 32 см. в диаметър) поставяме хартия за печене. Разрязваме корите на квадрати, мажем ги с масло и ги подреждаме, както е показано на снимката. Печем в предварително загрята фурна, на 180 градуса докато покафенее.

Кезекухен

През това време приготвяме плънката. Нарязваме обелените ябълки на парченца, добавяме настъргана кора от трите вида цитруси (по една щипка от всеки вид), добавяме сока от портокала, мандарините и лимона, уискито и задушаваме на бавен огън докато се редуцира соса. Прибавяме меда и задушаваме докато се разтопи. Прибавяме натрошените ядки и бисквити, канелата и го оставяме да изстине.

Изваждаме внимателно изпечената кошничка от корите от формата и отстраняваме хартията за печене. Връщаме кошничката от кори във формата. Изсипваме в нея плънката. 

Приготвяме крема. Първо разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Разбъркваме изварата със сметаната и маслото. Добавяме ги към яйчната смес. Прибавяме царевичното брашно, бакпулвера и ванилията и разбъркваме добре. Заливаме кошничката с крема, така че да го покрие хубаво и печем на 170 градуса около 60 мин. Когато хване хубава коричка и остане съвсем леко течен в средата, изключваме фурната и го оставяме на леко открехната вратичка още 10 мин.

Изваждаме го от фурната и украсяваме с настърган шоколад, който веднага се топи и покрива центъра на сладкиша. 

Когато изстине, внимателно минаваме с остър нож по края на формата и отстраняваме ринга.

Украсяваме с листенца мента и си хапваме с удоволствие!

Да ви е сладко!

За ВН снимки и текст: Маня Петрова

Вижте още:

Рецепта на деня: Турска баклава с три вида ядки за делник и празник. Лесно и вкусно