Църквите закъсаха със сметките за ток

Стълб

Снимка Андрей Андреев, "ВАРНА новини"

Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране църкви и манастири да плащат сметките за ток по тарифите за битовите потребители. Мотивите са, че храмовете изпитват сериозни материални затруднения.

В столичния храм „Рождество Христово“ са платили близо 3,5 хил. лв. сметки за миналия отоплителен сезон. Отец Симеон споделя, че вече изпитват затруднения за плащането им.

„За един храм, който е сякаш едно домакинство. Площта, която има храмът, е около 200 квадрата, а отоплението, което използваме, е подово, на ток и не се изключва заради хората, които идват за служба“, допълни той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според енергийни експерти, ако църквите и манастирите се отчитат като битови потребители, сметките им ще бъдат двойно по-ниски спрямо тези, които плащат в момента.

Високите сметки за ток са причината да се спре отоплението на криптата под храм „Рождество Христово“, където е обособено и място за неделното училище, което посещават децата в района.

„В момента не го отопляваме с нищо, въпреки че системата я има, но не я пускаме заради високите сметки. Ако е много студено, се ползват други източници, като духалки и радиатори“, каза отец Симеон.

От Комисията за енергийно и водно регулиране заявиха, че предстои да бъде обсъдено искането на Светия синод за преминаването към битов ток.

dnes.bg

 

Прочетете още: 

Уведомяват ни до 3 дни, ако пътуваме без винетка