На рождения ден на Шуберт: Премиера във Варна на неговия песенен цикъл “Зимен път”

афиш

В самия ден, в който е роден един от най-лиричните композитори на романтизма Франц Шуберт (1797 – 1828 г.) – 31 януари, в Градската художествена галерия на Варна ще бъде първото цялостно представяне в морския град на прочутия песенен цикъл “Зимен път”. То се случва в рамките на проекта “Нова музикална сцена” на “Елит Проджектс Мениджмънт”, подкрепен от Национален фонд “Култура”.

Франц Шуберт е роден в предградие на Виена на 31 януари 1797 г. През своя труден и разтърсван от емоции кратък живот той създава над 600 песни по стихове на големите поети на своето време, 9 симфонии (най-известна от които е осмата – „Недовършена“), около 20 опери, 17 увертюри, 15 струнни квартета, камерни ансамбли (сред тях клавирния квинтет „Пъстървата“), клавирни творби и произведения с танцов характер. Неговото песенно творчество го превръща в най-нежния лирик на романтизма.

Във Варна ще чуем в цялост последния голям вокален опус на Шуберт – цикъл от 24 песни по поеми на Вилхелм Мюлер, създаден през 1927 г. – “Зимен път” – еманация на романтичната чувственост с проникновено изживяване на любов и страдание, самота и болка.

Песните ще поднесат басът Ивайло Джуров, изтънчен интерпретатор на камерната вокална лирика, и пианистката Деница Петрова. Ивайло Джуров е и преводач от немски на текстовете на Вилхелм Мюлер.

Приглушеното театралното осветление, в унисон с вълненията на лирическия герой, ще помогне на публиката да съпреживее посланията на епохата на романтизма.

Цена на билетите – 15 лв. Билети от Билетния център на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн: https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%8A%D1%82

Един час преди началото на концерта билети ще се предлагат на място в Градската художествена галерия.

ПРЕСЦЕНТЪР АРТ ВАРНА

Прочетете още:

Без промени в афиша на Театрално-музикален продуцентски център Варна