Тези средства ще ви отърват от досадните гълъби на терасата 

ВАРНА новини лого

Да разполагате с тераса е огромна привилегия особено в по-урбанизираните населени места. Дали ще излезете на въздух, да се порадвате на слънцето, или просто да разнообразите гледката, във всеки случай е ясно, че предпочитате да не бъдете обезпокоявани. Да, но за жалост, за гълъбите вашите желания не са от значение. Лошото при тези така досадни нашественици е фактът, че те не са сезонни и заселят ли се веднъж, няма излизане от омагьосания кръг на съвместния живот с тях. Или пък има? Кои са най-добрите методи за прогонването на неприятелите от терасата ви?

Вредни ли са гълъбите и защо обитават терасите на сградите?

Гълъбите често обиват заселени места и градски райони с цел търсене на прехрана и подслон. Социални животни са, но могат да бъдат предпоставка за големи неприятности. Това би се случило, ако оставяте храна на терасата си или ако има дупки в структурата на сградата, където птиците могат да открият обежище. Тези птици в повечето случаи могат да пренасят зарази или да нанесат вреди по устройството на сградата чрез свиването на гнезда. Заедно с всичко това те създават голяма и трудна за почистване обстановка.

На какво да обърнете внимание в борбата за прогонването на гълъби?

Otrovi

Прогонването на домашните гълъби от терасата със сигурност не е приятна задача, но е от голяма важност на време да обърнете внимание на нашествениците. Ако превантивно не се погрижите, те могат да нанесат повреди и да разпръснат отпадъци из дома ви. Съществуват различни техники и средства, които можете да използвате, за отблъскването и прогонването им. Ето някои стъпки, които да следвате:

  • поддържайте високо ниво на хигиена – нещо, за което е добре да се погрижите първоначално, е премахването на всички източници на храна, които биха привлекли летящите вредители. Това може да включва почистване на всякакви остатъци или трохи и правилното изхвърляне на боклука, без да го задържате дълго. Поддържането на чистота е ефективен начин за възпиране и прогонване на нежеланите “гости”;
  • използвайки физически бариери или репеленти – това е ефикасен и често използван начин за прогонване, ако вече имате трайно заселили се нашественици. Използването на такива уреди може да включва поставянето на мрежи или шипове на первазите на терасата или употреба на визуални възпиращи средства, като светлоотразителна лента или дори фалшиви сови. Залагането на плашила на видими места или поставянето на други видове примамки също могат да бъдат ефективни начини за прогонване на неприятелите. Работещ метод е и намазването на первазите и други части с различни репеленти;
  • обстойна дезинфекция – ако нищо от това не върши работа, добре е да се погрижите за хигиената на даденото място малко по-активно. Вземете мерки за дезинфекция на мястото, където са се намирали гълъбите. Това може да помогне в прогонването на бактериите и намаляването на риска от предаване на болести или паразити от обитателите на даденото жилище;
  • направете терасата си неприятно място за вредители – за да предотвратите гълъбите от това да се върнат обратно на терасата ви, можете да направите мястото малко по-непривлекателно за тях. Какво ще рече това? Да премахнете източниците на вода и храна, да затворите дупките и процепите в стените или други отворени пространства. Поддържайте пространството чисто, без застояла вода и други вещества и без ненужен отпадък. Препоръчително е да затваряте прозорците и вратите, когато не използвате мястото. Заличете плоскостите, на които биха могли да кацнат, използвайки материали, които са неприятни и неудобни за тази цел.

Изпробвайте горепосочените съвети, като домашни методи за прогонване на проблема. Ако и след това гълъбите не изчезнат, добре е да се консултирате със специалисти. В повечето случаи, когато възприемете проактивен подход и се грижите за чистотата и превенцията, има голям шанс да се наслаждавате на балкона си, без да бъдете обезпокоявани от досадните неприятели.