ЦИК ще определи кой ще заеме ръководните постове в РИК – Варна

Заседание.

Снимка "Фейсбук"

ЦИК ще определи представители на кои политически сили ще заемат ръководните постове в състава на Районната избирателна комисия във Варна, съобщи днес за БТА областният управител на крайморския град Марио Смърков, след проведените при него консултации между парламентарно представените партии.

Неговата позиция беше, че в сравнение с предходните избори формациите са постигнали напредък в диалога помежду си. Смърков уточни, че има само едно предложение за председател на РИК, това на ГЕРБ-СДС: Велин Жеков. За двете зам.-председателски позиции и за секретар на комисията обаче партиите не са успели да стигнат до съгласие.

РИК-Варна е 17-членна: коалиция ГЕРБ/СДС има петима представители, а „Продължаваме промяната“ – четирима. ДПС, „Възраждане“ и коалиция „БСП за България“ са с по двама членове в комисията, а коалиция „Демократична България-Обединение“ и „Български възход“ – с по един.

Фактът, че Варненският многомандатен район вече ще има 16, а не 15 народни представители не би трябвало да се отрази на организацията на вота, допълни Смърков.

„Партиите във Варна не можахме да постигнем консенсус за ръководните позиции в Районната избирателна комисия за 03 МИР – Варненски – написа във „Фейсбук“ Павел Христов, административен секретар на ПП ГЕРБ – Варна. – Единствената безспорна остана номинацията за председател, която направих – Велин Жеков! Доказал се професионалист и надпартиен специалист в изборния процес! Въпреки призива на колегата ми от 48 НС Бранимир Балачев остава в ръцете на ЦИК да разпредели едно секретарско и две зам.-председателски места!“

С консенсус беше прието предложението на ГЕРБ/СДС за председател на РИК да бъде Велин Жеков, който я оглавяваше в няколко последователни вота. Кандидатурите за зам.-председатели и за секретарското място предизвикаха спорове. Протоколът от консултациите отива в ЦИК, която трябва да се произнесе до 10 февруари за останалия състав на ръководството на РИК.

Прочетете още:

Борисов е безпощаден, поиска оставката на ключов кмет: По-добре да се отдръпне. Създаде ни проблем (ВИДЕО)