Десетки вторични трусове люлеят Турция и Сирия. Жертвите вече са близо 6000

земетресение в Турция

Десетки мощни вторични трусове продължиха да разтърсват Южна Турция и Северна Сирия във днес, ден след като земетресение удари региона, убивайки близо 6000 души и разрушавайки хиляди сгради, тъй като трудните условия, минусовите температури и повредените пътища възпрепятстваха спасителните усилия.

Тъй като мащабът на опустошението от труса с магнитуд 7,8 по Рихтер продължава да се разкрива, Световната здравна организация предупреди, че броят на жертвите може да надхвърли 20 000.

Тази сутрин вицепрезидентът на Турция Фуат Октай каза, че 3419 души са загинали при земетресението, а други 20 534 са били ранени. Броят на потвърдените смъртни случаи от сирийската страна на границата нарасна до 1602, с което броят на жертвите в двете страни достигна 5021. Турската агенция за управление на бедствия съобщи, че има 11 342 сигнала за срутени сгради, от които 5775 са потвърдени.

Хора в отдалечени градове в Южна Турция описаха как усилията за оказване на помощ са били усилени до точката на разрушаване, на фона на разрушения в граничен регион, обхващащ почти 650 мили.

В контролираната от бунтовниците северна Сирия спасителни работници доброволци казаха, че им липсват някои от най-основните горива и други провизии, необходими за изтеглянето на хората, които все още са в капан под развалините на домовете си.

Неизвестен брой хора остават в капан и усилията за намиране на оцелели са осуетени от студените условия. Лошите интернет връзки и повредените пътища между някои от най-тежко засегнатите градове в южната част на Турция, където живеят милиони хора, също възпрепятстваха спасителните екипи.

От theguardian.com

Още по темата:

Вълна от съпричастност предизвика видео на DW News с кадри от земетресението в Турция и Сирия (ВИДЕО)

Децата чудо на земетресението в Турция! Да оцелееш след 30 часа под развалините

БЧК с дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Турция