Правителството маха тавана на заплатите в 17 държавни фирми. Над 14 000 лв. ще вземат директори

пари

Правителството тихомълком е премахнало лимита за заплатите в бордовете на 17 държавни фирми. Досега възнагражденията на изпълнителните директори в акционерните дружества бяха ограничени до максимум 18 минимални работни заплати, а на членовете на бордовете на тези предприятия – до 6 минимални работни заплати. Занапред тези лимити се премахват, както какви да бъдат възнагражденията на шефовете ще решават съответните министерства-принципали. Това става ясно от окончателните редакции на промените в правилника за прилагане на закона за публичните предприятия. В документа са добавяни текстове, които отсъстваха в обявения за публично обсъждане вариант, има и редакции в обратната посока.

Според финалния вариант на документа лимитите за шефските заплати отпадат във всички публични предприятия, създадени със специални закони. В момента съществуват 17 такива предприятия – тотализаторът, всички горски предприятия, НКЖИ и „Пристанищна инфраструктура“, РВД, „Радиоактивни отпадъци“, „Управление и стопанисване на язовирите“ и др. Предвидено е те да се преобразуват и след преобразуването РВД ще остане единственото предприятие с такъв статут, но в момента в групата са всички 17 компании, които съответно ще могат да се възползват от новия ред за неограничени възнаграждения за бордовете. Не е ясно кога ще бъдат преобразувани те – до юни трябва да представят график как ще се движат процесите, но кога точно ще приключи преобразуването – не е ясно.

И без отпадането на лимитите максималните възнаграждения в държавните дружества скочиха рязко покрай увеличената минимална работна заплата. При лимит от 18 МРЗ за заплата на изпълнителен директор в държавно АД това е равносилно на възнаграждение от 14 040 лв. Миналата година максимумът беше 12 780 лв. Размерът на възнагражденията се актуализира на всяко тримесечие в зависимост от резултатите на дружеството по формула, но е преценено, че трябва да има и горна граница на заплащането.

От Segabg.com

Четете още:

Проблясък! Гълъб Донев откри, че храните поскъпват „необосновано“ с 20-30%! „Новото“ служебно правителство ще „бори“ инфлацията