Проблясък! Гълъб Донев откри, че храните поскъпват „необосновано“ с 20-30%! „Новото“ служебно правителство ще „бори“ инфлацията

Гълъб Донев

„Това, което установихме, е разлика между цените от производителя, през търговеца до щанда в магазина, от 20 до 30 процента и повече“, забеляза днес новият-стар служебен премиер Гълъб Донев. Прозрението е впечатляващо! Ще рече човек, че поскъпването е започнало вчера, а не от месеци. Но пък „новото“ служебно правителство се фокусира върху мерките! Впечатляващо! Ето какво четем на сайта на Министерски съвет:

„Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на стоки от производителя до щандовете в магазина, независимо дали това са магазини на големите търговски вериги или малки квартални обекти“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев след като проведе оперативно заседание, в което участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните, ангажирани с процесите на ценообразуване.

В хода на срещата представителите на министерствата и агенциите представиха анализ на механизмите за образуване на цените. „Това, което установихме, е разлика между цените от производителя, през търговеца до щанда в магазина, от 20 до 30 процента и повече“, подчерта премиерът. В този контекст правителството ще продължи да прилага същата практика, на която заложи за овладяване на цените на енергоносителите, на природния газ и на горивата. „Виждате, че от октомври м.г. до момента имаме плавно понижение на инфлацията в страната и в същото време – задържане на ценови равнища на стоки и услуги, които се предлагат на дребно“, посочи министър-председателят. По думите му целта на бъдещия механизъм е да привлече българските потребители в основата на контрола, който ще прилага държавата по цялата верига. „Същевременно няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и за свободни, честни търговски практики. Точно обратното – ще покажем нелоялните търговска конкуренция и практики, така че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги“, акцентира Гълъб Донев.

Предвид, че това правителство управлява страната от месеци, а основната функция на служебния кабинет е да организира честни избори, възникват някои въпроси:

Защо през последните месеци правителството не взе мерки срещу галопиращото поскъпване на хранителните стоки и стоките от първа необходимост в страната?

И, разбира се, колко време се кани да управлява?