Вижте как Община Варна ще помага на етажните собствености, кандидатстващи за енергийна ефективност (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

„Нека да си помним как, преди няколко години, при предишната програма за саниране, Варна се възползва в много малка степен от възможностите ѝ. Защо? Защото хората бяха заблуждавани с много неверни твърдения, с много слухове. Особено възрастните хора бяха предмет на чудовищни манипулации. А когато няма съгласие във входа над 95%, точките при оценката на проектите са недостатъчни. Знаете, че блоковете във Варна са големи и беше изключително трудно да се съберат необходимия брой подписи.“, това каза днес на пресконференция кметът на града, Иван Портних. Пресконференцията, в която взе участие и зам.- кмета Христо Иванов бе по теми, свързани с градската инфраструктура – Програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради и ремонтите.

Кметът благодари на Общински съвет, че е приел предложението на администрацията да бъдат заложени до 20 милиона за подпомагане на етажните собствености за подготовка на техническите паспорти и обследване за енергийна ефективност. Една част от тези средства ще се върнат в бюджета на Община Варна по програмата, т.е тези които бъдат одобрени, средствата ще се върнат от Програмата. Тези, които не бъдат одобрени по Програмата няма да връщат отпуснатите средства, а ще имат готовност за кандидатстване по следващи програми.

Каква ще е процедурата:

Иван Портних обясни, че процедурата е лесна: „Подава се заявление от етажната собственост, това заявление се разглежда от комисия, за да прецени комисията дали сградата е допустима за финансиране по Програмата. Ако комисията прецени, че сградата е допустима, тогава Общината финансира изготвянето на техническите паспорти и обследването за енергийна ефективност.“ 

Вече има подадени три заявления от етажни собствености и утре комисията ще заседава, за да ги разгледа.

Община Варна ще съдейства и за получаване на необходимите документи от Енергото и ВиК

Срокът за кандидатстване е до 30 май 2023 г.

Вижте всички подробности във видеото на Борис Проданов:

Общинският съвет във Варна одобри новите правила за кандидатстване по програмата за саниране

В Община Варна са подадени първите заявления за отпускане на средства във връзка със санирането