Съвети от лекаря: Къде да си направя мамография във Варна?

мамограф

ДКЦ 4 Варна

В новата ни рубрика „Съвети от лекаря“ ще Ви представяме възможностите за диагностика и лечение, както и някои от най-добрите специалисти, които работят в общинските лечебни заведения във Варана. Днес отговаряме на въпроса на наша читателка:

Мамографията е скринингов метод за откриване на злокачествени образувания в млечните жлези, дори когато няма никакви симптоми за наличието им. Чрез нея се откриват “бучки” в гърдата, промени в структурата или калцификати, когато те са толкова малки, че не биха могли да се открият при обикновен преглед. Изследването е изключително бързо и при липса на какъвто и да било дискомфорт за пациента (притискането е почти минимално), Прилага се лека, дозирана компресия върху гърдата, за да може тя да намали плоскостния си обем. По такъв начин се получава чист и ясен рентгенов образ на структурите на гърдата. В ДКЦ 4 Варна, Сектор „Образна диагностика“ резултатът от изследването се предоставя на пациента възможно най-бързо след извършването му. Описва се състоянието на млечните жлези и се дават препоръки, ако е необходимо.

Това изследване се извършва се с помощта на Рентгенова уредба – мамограф “Siemens Mammomat 3000 Nova” – в комбинация със CR система, който позволява точно пространствено позициониране на тъканите на млечната жлеза, ново поколение апарати, аналогов с прецизен експонационен автомат,  тоест ограничава лъчевото натоварване на пациента с автоматичен натиск на обекта (не причинява болка). Изключително качество на образите и ниски нива на облъчване. Ергономичният отворен дизайн  и голямото разстояние между фокус и филм осигуряват лесен достъп до пациента за позициониране. Важно е също така, че в този мамограф  има специален защитен екран за лицето, който предпазва главата, шията и щитовидната жлеза на пациента от излагане на облъчване. Дигитализацията на образа позволява последваща обработка на изображението за постигане на максимално качество на образа и информираност.

Ранното диагностициране на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. Участието на всички жени над 45-50 в скринингови или профилактични програми е препоръчително, особено за тези с повишен риск за поява на заболяването. 

Профилактиката на заболяванията е първата стъпка по пътя към тяхното навременно откриване и лечение. Ето защо трябва да бъдем активни и отговорни към своето здраве.