Подписаха първите договори за общинско финансиране на техническата документация за саниране

ВАРНА новини лого

Първите договори за финансово подпомагане от страна на Община Варна при подготовката на техническа документация за саниране на три сдружения на етажните собствености бяха подписани днес. Те са за две жилищни сгради в район „Приморски“ – ул. „Ружа“ бл. 5 и на ул. „Св. Ирина“ №13, и една в район „Младост“ – ул. „Радост“, бл. 3, вх. Б. Подписите под документите положиха кметът Иван Портних и председателите на управителните съвети на блоковете, съответно Стела Бойчева, Радостина Дженкова и Милена Вълкова.

Поздравявам тези прекрасни дами, защото знам колко усилия, време и чар са нужни, за да получат съгласието на своите съкооператори и да съберат необходимите подписи. Надявам се гражданите да се възползват максимално от новата програма за саниране, защото това касае качеството на живот на хиляди варненци и ще доведе до подобряване на облика на града, каза кметът Иван Портних. Той припомни, че при предишната национална програма едва 40 сгради във Варна са се възползвали от възможностите за саниране, заради манипулации и лъжи, разпространявани между хората.

Жилищната сграда на ул. „Ружа“ бл. 5 се състои от един вход, с 64 апартамента и РЗП 5580 кв. м. Решението за участие в програмата е взето единодушно със 100% съгласие на идеалните части.

Сградата на ул. „Св. Ирина“ №13 има от един вход с 41 обособени обекти и РЗП 5300 кв. м.

Сграда в ж.к. „Трошево“ на ул. „Радост“, бл. 3, вх. Б има 71 жилища, помещения за общинска детска градина и един обект за стопанска дейност – фризьорски салон на партера, с РЗП 6930 кв. метра.

След подписване на тези договори, сдруженията ще получат средства от Община Варна, които ще покрият разходите за изготвяне на технически паспорти и енергийно обследване. Тази техническа документация е задължителна при кандидатстване за обновяване на сградите по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“ по инвестиция „Енергийна ефективност в сграден фонд“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Иван Портних на работна среща

Четете още: