Унищожаването на руския кораб „Лейт. Пущин“ през І световна война спасява Варна

ВАРНА новини лого

Кораб „Лейт. Пущин”.

На 25.02. 1916 г. по стар стил Варна е СПАСЕНА от поредната руска бомбардировка. Потопен е руският кораб „Лейт. Пущин”. Два руски ескадрени миноносци идват да нанесат поражение на морската ни столица. Такава агресия е очаквана. Затова до нос Иланджик пред залива е поставено минно заграждение. На една от мините в него се натъква първият от корабите – „Лейтенант Пущин”. Взривява, се разчупва се на две половини и бързо потъва.

Капитанът на другия миноносец – „Живой” предполага, че е ударен с торпедо и веднага докладва на командването на ескадрата, плаваща към Варна, че са открити и нападнати от германска подводница. Така планираната бомбардировка на града е осуетена .

От „Живой” спускат две гребни лодки, за спасяване на моряците от „Лейт. Пущин”. Но на капитана се сторило, че във водата вижда перископ на подводница. Затова заповядва стрелба по водата и … панически бяга от мястото, като изоставя оцелелите от екипажа на другия кораб. Успелите да се доберат до двете лодки се предават на българските морски власти и са пленени. Сред тях са 4 руски офицери от щаба и 11 матроси. Към тях е проявено хуманно отношение. Преоблечени са с топли дрехи, подслонени са и нахранени. На ранените е оказана медицинска помощ. По-късно те са настанени във военнопленически лагер. От разпитите на пленените руснаци става ясно, че „Лейт. Пущин” е потънал за три минути.

Кораб „Лейт. Пущин”.

Другия миноносец „Живой” се отдалечава, но после е нападнат от германски водосамолети базирани край Варна и прогонен.

Минните заграждения са поставени на 25 януари 1916 г. от преустроения като минен заградител мобилизиран кораб на Българското търговско параходно дружество „Борис”, съпроводен от три български торпедоносеца – „Шумни”, „Строги” и „Смели” Поставени са общо 124 мини. Ръководител е лейт. Кирил Минков.

През 1916 г. българското морско командване оценява приноса на участвалите в поставянето на минното заграждение. Затова 10 български офицери и подофицери са наградени с ордени и медали за военна заслуга по този повод. Но за да запази секретността на минното заграждение българското командване не бие барабана. Награждаването, както и истинската причина за гибелта на „Лейтенант Пущин” умишлено се запазва в тайна, заради.

Тогава това е оправдано , но сега трябва да се учи в училище. Това безспорно е голяма българска морска победа. За Русия потопяването на флагманския кораб на дивизион ескадрени миноносци „Лейтенант Пущин” е най-сериозната загуба през Първата световна война в Черно море. Освен пленените руски офицери и матроси е пленен и флотският флаг, който се опитват да спасят. Сега той се съхранява в Националния военно-исторически музей в София.


* Материалът е публикуван във „Фейсбук“-групата „История на град Варна в дати, години, събития и снимки“.


Прочетете още:

Непознатата история: На 3 март 1918 г. Русия капитулира пред България с подписването на Брест-Литовския мирен договор