Проф. Ангелов: От две години България е спряла развитието си. Намираме се в омагьосан кръг, до който ни доведе „Промяната“

ВАРНА новини лого

Снимка: Правителствена пресслужба, архив.

От профилът във Фейсбук на бившия министър по здравеопазването проф. Костадин Ангелов:

„От две години България е спряла развитието си. Държавата се намира в омагьосан кръг, до който ни доведе „Промяната“. Разделението в обществото е факт, а разговорът се върна 30 години назад-вече не говорим за ценности, а за цените на хляба и млечните продукти, за бедност и инфлация.

Време е България да има редовно правителство. За две години бяха дадени 500 млн. за избори. А сега някои провалени политици говорят, че и тези избори няма да бъдат последни, защото на тях няма да им хареса резултата. Време е да ценим демокрацията и да уважаваме гласа на хората.

Пенсиите трябва да бъдат повишавани. Но трябва да си дадем отговор кой ще плати сметката. Аз съм изключително притеснен от доклада, който ще изкара Министерството на финансите за състоянието на хазната. Твърди се, че причината за инфлацията е войната в Украйна, но тя оказва влияние в цяла Европа. През февруари инфлацията у нас е над 9%, а в ЕС е под 6%. Причината за инфлацията преди войната е, че България беше управлявана некадърно от „Промяната“-хора, които не могат да управляват публичните финанси.

В доклада от финансовото министерство ще видим нужда от теглене на дълг от 15 млрд. лв. – правителството на „Промяната“ е задължило следващите поколения да плащат 500 млн. лихви всяка година. Българите ще платят сметката на Асен Василев.

Приоритет ли е за ПП/ДБ влизането на България в еврозоната и как ще се постигне този приоритет при настоящите нива на инфлация? В България беше и еврокомисар, който каза, че инфлацията у нас е изпусната от контрол. При управлението на ГЕРБ беше взето политическото решение България и Хърватия да влязат в Чакалнята на еврозоната. Хърватия вече е член, а благодарение на управлението на Петков България остана извън еврозоната.

Нека от „Продължаваме промяната“ да кажат едно нещо, което са завършили успешно. Нека ни покажат нещо, което са направили, за да можем да го анализираме и ние. Те не успяха да сменят дори състава на Комисията за защита на конкуренцията. Колко закона по Плана за възстановяване и устойчивост вкара в Народното събрание кабинетът „Петков“?

Предлагам дебатът за социални политики да се води на терен. Нека да попитаме пенсионерите дали с пенсиите, които от „Промяната“ твърдят, че са увеличили значително, могат да си купят повече неща. Мога да дам пример с конкретни лекарствени продукти, които приемат почти всички български пенсионери – те са поскъпнали с 50%. Идентична е ситуацията и с основни хранителни продукти. Инфлацията изяде парите на пенсионерите.

Решенията на кабинета „Петков“ оставиха 150 000 души без пенсии. Те създадоха хаос в системата на ТЕЛК. ГЕРБ-СДС вкара нужната законодателна промяна, за да си получат пенсиите тези хора. Валидирането на умения и социалното включване на хората с увреждания са част от нашата програма-при управлението на ГЕРБ се достигна до изключително високи нива на финансирането им.

Средната брутна работна заплата в публичния сектор ще бъде 3000 лв., а минималната – 1500 лв., при 4-годишен мандат на ГЕРБ-СДС. Брутният вътрешен продукт ще бъде 240 млрд. лв. Числата са ясно пресметнати от специалистите ни, които вече са управлявали държавата успешно. Тези цифри са възможни, защото при нашето управление работят всички европейски програми, вече щяхме да имаме и работещ План за възстановяване и устойчивост.

Тенденцията в България е към намаляване на детската смъртност-това означава по-добро здравеопазване. Целта, която трябва да преследваме, е намаляване на половина на този процент.

Хората от Северна България трябва да знаят, че първото нещо, което Кирил Петков направи като министър-председател, беше да спре автомагистралата Русе-Велико Търново. „Промяната“ спря инфраструктурните проекти на Северна България.

България трябва да бъде стабилна отново. Нагледахме се на експерименти, разделение в обществото и държава без редовно правителство. На 2-ри април нека хората гласуват за една стабилна България. За хората, които могат да носят отговорност и да взимат решения. За тази партия, която три пъти е извадила България от кризите“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Четете още: