Рецепта на деня: Пухкави малки питки

Малки питки

Снимка: Recepti,gotvach.bg.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • прясно мляко – 2 ч.ч. топло
  • захар – 1 с.л.
  • яйца – 2 бр.
  • мая – 30 г прясна или 10 г суха
  • олио – ¼ ч.ч.
  • масло – 50 г меко
  • бакпулвер – 1 ч.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • оцет – 1 с.л.
  • брашно – около 6 ч.ч.

ЗА НАМАЗВАНЕ

  • жълтъци – 1 бр.
  • прясно мляко – 1 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В купа налейте топлото прясно мляко, натрошената прясна мая или сухата мая и захарта, разбъркайте, докато се разтворят напълно маята и захарта.

Прибавете олиото, яйцата и бакпулвера, разбъркайте отново. Добавяйте от пресятото брашно, като при едно от добавянията, прибавите и солта, замесете меко и почти лепнещо по пръстите тесто.

Прибавете оцета и мекото масло доомесете тестото, докато поеме последните две съставки. Покрийте купата със стреч фолио и завийте с чиста кърпа, оставете да втаса за 40 минути, на топло.

Премесете втасалото тесто върху леко набрашнен плот, разделете на 15 еднакви оформени топчета. Подредете топчетата в намазана с олио тава, на малко разстояние едно от друго.

Покрийте тавата със стреч фолио и кърпа и оставете да втасат за 30 минути, на топло.

През това време включете фурната на 180 градуса да нагрее. В купичка разбийте жълтъка и прясното мляко за намазване на малките питки.

Поставете тавата в нагрятата фурна и печете за около 25 минути, до златисто кафяв загар.

Меки, пухкави малки питки с прясно мляко и яйца!

Може да ги напълните нещо вкусничко и да си направите студени сандвичи или да ги използвате като хляб.

От Recepti.gotvach.bg

Четете още: