Рецепта на деня: Пухкави малки питки

Снимка: Recepti,gotvach.bg.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- прясно мляко – 2 ч.ч. топло
- захар – 1 с.л.
- яйца – 2 бр.
- мая – 30 г прясна или 10 г суха
- олио – ¼ ч.ч.
- масло – 50 г меко
- бакпулвер – 1 ч.л.
- сол – 1 ч.л.
- оцет – 1 с.л.
- брашно – около 6 ч.ч.
ЗА НАМАЗВАНЕ
- жълтъци – 1 бр.
- прясно мляко – 1 с.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купа налейте топлото прясно мляко, натрошената прясна мая или сухата мая и захарта, разбъркайте, докато се разтворят напълно маята и захарта.
Прибавете олиото, яйцата и бакпулвера, разбъркайте отново. Добавяйте от пресятото брашно, като при едно от добавянията, прибавите и солта, замесете меко и почти лепнещо по пръстите тесто.
Прибавете оцета и мекото масло доомесете тестото, докато поеме последните две съставки. Покрийте купата със стреч фолио и завийте с чиста кърпа, оставете да втаса за 40 минути, на топло.
Премесете втасалото тесто върху леко набрашнен плот, разделете на 15 еднакви оформени топчета. Подредете топчетата в намазана с олио тава, на малко разстояние едно от друго.
Покрийте тавата със стреч фолио и кърпа и оставете да втасат за 30 минути, на топло.
През това време включете фурната на 180 градуса да нагрее. В купичка разбийте жълтъка и прясното мляко за намазване на малките питки.
Поставете тавата в нагрятата фурна и печете за около 25 минути, до златисто кафяв загар.
Меки, пухкави малки питки с прясно мляко и яйца!
Може да ги напълните нещо вкусничко и да си направите студени сандвичи или да ги използвате като хляб.
Четете още: