След две години управление на Румен Радев и „Промяната“ България е на предпоследно място по свобода в ЕС след Унгария

Българско знаме

България се класира като най-малко свободната държава в Европейския съюз след Унгария, става ясно от годишната класация на неправителствената организация Freedom House за състоянието на свободите и правата по света. Резултатите от изследването, което обхваща 210 държави и територии, бяха оповестени днес.

От 1973 г. Freedom House мери нивото на свобода в различните държави и територии чрез два показателя – политически права и граждански свободи. Максималният брой точки, които дадена държава може да получи, са 100, като максимално 60 от тях се изчисляват на база нивото на гражданските права, а максимално 40 – на политическите права.

На първо място се класират Швеция, Норвегия и Финландия с максимален резултат от 100 точки. Четвърта е Нова Зеландия с 99, а пета е Канада с 98 точки. Дания се класира на десето място с 97 точки – три точки са ѝ отнети в сферата на гражданските права. Последни се класират Тибет, Сирия, Източен Судан, Тюркменистан и Източен Донбас. От петте най-ниско в списъка, само Тюркемнистан не е получил минусова оценка за политическите права.

Според двата показателя на Freedom House България събира 79 точки от 100, като така се нарежда след Ямайка (80 т.) и преди Суринам (79 т.). Въпреки че все пак е определена като свободна държава, България се нарежда едва на предпоследно място сред държавите членки на ЕС. За политически права България получава 33 от 40 възможни точки, а за граждански свободи – 46 от 60.

Сейшелите и Южна Африка имат равен резултат по свобода с България – 79. В класацията следват три страни с по 77 точки – Намибия, Науру и Израел. Миналата година България отново имаше общо 79 точки.

Сред държавите членки на ЕС единствена Унгария се класира на по-ниско място в класацията по свобода от България. Също така тя е единствената държава, определена като „частично свободна“. Унгария получава едва 66 точки за свобода (24 за политически права и 42 за граждански свободи) и така се нарежда след бедната африканска държава Малави (66 т.) и преди Индия (също с 66 т.).

Русия е определена като „несвободна“ с резултат 16 от 100 точки (5 точки за политически права и 11 за граждански свободи).

От Zonanews.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Четете още: