Прогнозата за събота, 11 март: Застудяване, дъжд, гръмотевици, градушки (ВИДЕО)

дъжд

През нощта срещу събота облачността над страната ще се задържи значителна. Над отделни райони в Дунавската равнина и по Черноморието ще превали дъжд, сочат данните на Meteo Balkans.

Минималните температури ще се повишават и ще са между 9°С и 12°С. По-хладно ще се задържи над югозападните райони – до 7-8°С.

Очакваните максимални стойности ще са между 16-20°С. По-студено ще е над районите със северозападен вятър – до 13-14°С.

Около обeд в съботния ден през страната ни ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще се задържи значителна и на много места ще превали дъжд. По-значителни ще са валежите над Югоизточна България. Там те ще са придружени от гръмотевици, възможни са и градушки. 

Подобрение на времето очакваме в следобедните часове, като облачността от северозапад постепенно ще се разкъсва и ще намалява, най-късно в Югоизточна България.

Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад, а към края на деня ще достигне и югоизточните райони от страната. Ще се задържи умерен, до временно силен, и с него ще нахлува студен въздух.

Предупреждение за лошо време

Екипът на Meteo Balkans издава карта с предупреждения за очаквано лошо време, валидни за събота, 11 март:

Предупреждение за лошо време – България 

Жълт код: Издаваме код за краткотрайни, но интензивни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни по количества, предимно в следобедните часове. Над отделни райони на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Предупреждение за силен вятър

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

Времето в София

През следващото денонощие времето над столицата ще се задържи предимно облачно с валежи от дъжд, като не е изключено те да са придружени и от гръмотевици. Вятърът от северозапад ще се усили и температурите следобед ще се понижават. Минималните стойности ще са между 5-6°С, а максималните – до 15°С.

Времето в планините

Времето в планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, а над 1500-1800 метра – и от сняг. Ще бъде ветровито със силен северозападен вятър и температурите бързо ще се понижават. Максималната на височина 1200 метра ще е около 5°C, на 2000 метра – около минус 2°.

Времето по Черноморието

Времето по Черноморието също ще се разваля – очакваме преминаването на студен атмосферен фронт с валежи и застудяване.  

Около обяд са възможни значителни по количества валежи, като на много места те ще са придружени и от гръмотевици. Има и висок риск от градушки. Ще духа умерен до временно силен югозападен вятър. Към края на деня той ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. 

Максималните температури през деня ще бъдат между 14° и 18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Прогноза за фини прахови частици

Не се очакват замърсявания.

Времето на Балканите

Времето на Балканите ще се определя от преминаващ студен атмосферен  фронт и на много места от северозапад на югоизток ще превали. Значителни валежи очакваме над Югоизточна България, Северозападна Турция и Егейско море. 

Предупреждение за очакван интензивен снеговалеж

(Не важи за България )

Предупреждение за интензивни валежи от сняг. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 10 см. Очакваме усложняване на пътната обстановка. Ще има условия и за виелици и навявания!

meteobalkans.com

Прочетете още:

Съдът проверява законен ли е летния ресторант „Хоризонт“ на кандидат-депутат от ПП