Сензационни разкрития от ИПБ: „Промяната“ и Рашков били чадър над наркомафията у нас!

ВАРНА новини лого

Снимка Пресфото БТА/свободен сайт

„Промяната“ и Бойко Рашков са осъществявали чадър над наркомафията у нас, показват стресиращи разкрития на Института за пътна безопасност (ИПБ). Анализи на въпросната институция правят на пух и прах ръководствата на МВР през последните две години, пише filternews.bg.

Това е времето, когато са управлявали министрите Бойко Рашков, ръководил МВР като служебен министър и като редовен от правителството на „Промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“, както и Иван Демерджиев – служебен министър на вътрешните работи в двата кабинета на Гълъб Донев. Ужасяващата статистика показва огромен ръст на автопроизшествията след употреба на наркотични вещества. Сравнителен анализ на данните за периода 2020-2022 година показва увеличение на подобни пътни инциденти с 90 на сто.

Още по-скандални са данните за хванатите количества кокаин и амфетамини за периода 2020-2022 година, предоставени от МВР на ИПБ. През 2021 година, когато начело на МВР е Бойко Рашков, заловеният кокаин е 2,8 кг. при 863 кг. през 2020 година. През 2022 година хванатият кокаин е едва 10,8 килограма. Аналогична е ситуацията и с амфетамина. От ИПБ обобщават, че според данните през 2021 и 2022 година разкриването и залавянето на наркотици в България не е било сред приоритетите на МВР, а различни анализатори директно смятат, че МВР е водило протекционистка политика спрямо разпространителите на дрога у нас.

Институтът за пътна безопасност е поискал информация и от Агенция „Митници“ за хванатата дрога на границата. От получения на 13 март отговор става ясно, че през последните две години и заловеният на границата наркотик е с около 90% по-малко спрямо 2020 година.

Статистическата информация еднозначно показва, че през последните две години МВР и Агенция „Митници“ не са имали никакво намерение да противодействат ефективно на трафика и разпространението на наркотици. Това е създало условия за многократно нарастване на предлаганото количество наркотици на територията на страната, спад на цената им, а оттам и до повишаване на употребата им, в това число и от водачи на МПС. От ИПБ подчертават, че бездействието на политическото и професионално ръководство на МВР и Агенция „Митници“ има пряко отражение върху пътния травматизъм и увеличения брой жертви от ПТП спрямо 2020 година.“

Институтът за пътна безопасност настоява съответните институции да извършат обективно и всестранно разследване по оповестените данни и установят дали е налице престъпно бездействие от страна на МВР и Агенция „Митници“ и чия е персоналната отговорност за това, като проверят и публично достъпната информация за връзка на президентските съветници Пламен Узунов и Николай Копринков с наркоразпространението в България.

Прочетете още:

Киро и Асен вият от яд, ГЕРБ се подигра на програмата на ПП-ДБ: Гасете лампите, има как!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!