Гешев към Зарков: Дали някои законопроекти не са предавани на задната седалка на един джип? (ВИДЕО)

Иван Гешев

Снимка БГНЕС, архив

Като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на народа, но и на магистрати и съдебни служители, от организираната престъпност. Да бъдат заплашвани, да се оказва натиск.  (Сега) ще видите това, което аз казвам от 3 години – как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени и издирвани от Интерпол, организации и известни на обществото лица заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това ще го кажат доказателствата по делото, които ще видите. Това съобщи на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

„Видях на едно място ВТБ. Ако това е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била сътрудник в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, които предстои да бъдат установени и посочени като „Цецо от Белград“. Дали това не е работа на зловредно руско влияние, организации и структури, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти към евроатлантическите ни партньори. Надявам се ДАНС да отговори“, коментира той.

„Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР ще извършат съответните проверки… за, доколкото чух, 400 000 за отстраняване на полицейски служители.

Тези въпроси седят пред служебното правителство и кое да е следващо правителство, пред следващото НС – какво ще направят, за да защитят интересите на хората.

Причината е работата на правоохранителните органи – прокуратурата и МВР. Става въпрос за това, което някои наричат завладяна държава, други – мафия. Става въпрос за страстване на институции, криминална престъпност, мутри и други хора от всякакви прослойки в защита на нелегитимни цели и интереси. Целта е да продължаваме да живеем по начина, по който живеем, а пътят към ада е постлан с добри намерения“, добави Гешев.

„Възниква логичния въпрос и може би г-н Зарков трябва да отговори на него – дали някои законопроекти, които са явно противоконституционни, са писани в Министерството на правосъдието или някъде на друго място. Същото важи и за един предишен сходен проект на една политическа сила. Дали тези закони не са предавани на задната седалка на един джип пред Народното събрание.

Основният въпрос е дали държавата ще защити гражданите и народа си. Сигурен съм, че колегите от МВР, от всички правоохранителни структури, ще направят всичко възможно да си свършат работата и да отговорят кой, какво и колко плаща за това, което чухме и видяхме. Колегите от СГП ще направят всичко възможно при спазването на закона и Конституцията да дадат съответните отговори.

И медиите, и гражданите трябва да си отговорят на въпроса искаме ли да живеем в тази държава и докъде докарахме страната си. Или това, което е останало от нея“, коментира още главният прокурор.

Четете още:

ЦИК показа бюлетините. Хартиената отново 60 см, от машината – 20 см.