Иван Портних: Време е институциите да се намесят и да върнат нормалния облик на „Златни пясъци“ (ВИДЕО)

Иван Портних

Снимка Борис Проданов, "ВАРНА новини"

В общината не разполагаме със съответната заповед на министъра на туризма за одобряване на схемата за преместваеми обекти в курорта „Златни пясъци“. Опитахме се да изискаме такава, оказа се, че информацията била вътрешна. Това поставя ли под въпрос законността на тази схема, която се коментира, заяви по време на брифинг относно казуса с незаконните бараки в курорта кметът на Варна Иван Портних.

„В момента Ирена Георгиева е зам.-министър на туризма с титуляр Илин Димитров – депутат от ПП, два пъти служебен министър на туризма, варненец, добре запознат с проблемите. Учудвам се, че още няма реакция по тази тема, но е крайно време да подкрепи обществения интерес и курорта да бъде освободен от бараки, като се отмени изобщо въпросната схема, за да няма интерпретации“, добави Иван Портних.

Защо трябва да има бараки в курортния комплекс, какво налага тази необходимост, допринасят за облика ли?, постави реторично въпроса кметът на Варна като отбеляза факта, че въпросните обекти са разположени върху тротоарите, които няма как да се използват по предназначение от туристите.

„Къде минава туристът когато бараката, разположена върху тротоара, е отворена? Количка с дете не може да мине, двойка хванати за ръце не могат да минат, угледният вид не е за коментар и това е национален курорт. Навсякъде се вадят щендери с чорапи, гащи, очила и т.н. За достъп за хора в неравностойно положение изобщо не може да става дума. Платното се загражда с колчета, за да е тротоар, защото на тротоара има павилиони“, коментира ситуацията кметът, отбелязвайки, че примерите са безкрайни.

По думите му схемата, която през 2014 година е била одобрена е изтекла и тя е била съгласувана с обещание въпросните грозни бараки да бъдат приведени в приличен вид. „Нищо от това не се случи и преди две години заявихме, че това безобразие трябва да бъде прекратено. Тези всички чудесии нямат разрешителни от две години, обявили сме ги за незаконни, нямат разрешителни, защото не сме ги издали и няма да ги издадем“, категоричен е Иван Портних.

„Имаме тежко нежелание от страна на институциите. След приватизацията на курорта той се превърна в едно феодално владение и варненци вместо да се гордеем с него забравихме, че е част от Варна. Защо не ходим? Защото ни рекетират с „Паяка“, морето не се вижда от сергии, превзети са тротоарите, няма къде да се разходиш. Проблемът е, че така се унищожава и туристическият продукт“, добави още кметът.

„Златни пясъци“ беше най-зеленият курорт. Защо трябва да изглежда по този начин и няма ли в крайна сметка институциите да се намесят и да върнат нормалния облик на този курорт. Да си върнем курортния комплекс на варненци“, завърши Иван Портних.

ВАРНА новини

ВИДЕО: Борис Проданов

Още по темата: 

НЕ НА БАРАКИЗАЦИЯТА! Варненци излизат срещу незаконните бараки в Златните

Иван Портних: Категорично бараки в Морската градина няма да има