Гуцанов взриви ефира с тези от Маркс и Енгелс: Спешно трябва да се наложи таван на цените

Колаж.

Колаж "ВАРНА новини4

“Това което направи тази седмица министърът на финансите бих го сравнил с атентат към държавата, от рецидивист. Същата тази дама, направи такова изявление по време на предходните избори, когато обяви, че няма да има пари за пенсиите. Учуден съм, че я оставиха да бъде начело на хазната на България.”

Така водачът на “БСП за България” във Варна и Търговище Борислав Гуцанов в ефира на БНТ охарактеризира „активното мероприятие“ от последните дни, свързано с „фалита на държавата“.

По думите му парите в държавата са гарантирани и няма място за притеснение.

“16 млрд. и 700 млн. лв. има в момента резерв по сметките на страната ни. Когато Борисов предаде властта 2021 г. бяха 8 млрд. и 200 млн. лв., два пъти повече пари има в момента в сметките на държавата”, успокои Гуцанов.

“Не знам кой казва на финансовия министър какво да направи, но не вярвам, тя да не е подготвена и да не знае тези цифри, които изнасям в момента”, допълни той.

Той обясни, че в момента външния дълг на България е 24%. “През 2015 г. той беше 30%. Държавите членки на Еврозоната в момента са на около 90%. Италия е почти 200%, Гърция е почти 200%”, каза Гуцанов.

Варненецът сподели, че страната ни е имала 4% ръст на икономиката, когато ресорното министерство е било в ръцете на БСП.

“Ако в момента служебният кабинет има проблем със събираемостта, то нека да си помисли дали няма проблем с корупционната практика, която се случва през последните месеци”, предупреди той.

Гуцанов отново посочи, че именно БСП е вдигнала пенсиите с 39%, осигурила е безплатните учебници и безплатните детски градини.

А това, което сега трябва да се направи в най-спешен порядък е таван на цените. “Не може кашкавала днес да струва 15 лв., а утре да бъде 30 лв. Първото нещо, което ще направим в парламента е налагане на таван на цените. Трябва да има държавна борса, която също да участва в изкупуването на стоките, защото тя ще “натисне” цените надолу. Трябва да има и възможност до по-евтини енергийни ресурси“, припомни Гуцанов времената на плановата икономика в „развития социализъм“ и тезисите на Маркс и Енгелс.

Според варненеца трябва да има подоходно облагане, но бавно и не в този момент на тежка обстановка.

“Ние освободихме младите семейства- за едно дете 50 лв. на месец, което е 600 лв. на година, за две деца са 1200 лв., но го направихме по този внимателен начин”, обясни още той.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Прочетете още:

Брутален екшън с Кокорчо! Подариха му кървави бикини, той крещи истерично: Вън! (ВИДЕО)