Почитаме велик светец, борил се с вяра за християнската истина и църковните обреди

Св. Кирил Йерусалимски

Св. Кирил Йерусалимски

Св. Кирил Йерусалимски (около 315 – 386 г.) е роден около 315 г. в Йерусалим или неговите околности.

След като прекарал част от живота си като отшелник и подвижник, бил приет в клира и посветен първоначално в дяконски и презвитерски чин, а през 346 г. тогавашният Йерусалимски епископ Максим го избрал да подготвя оглашените за кръщение и да наставлява новопокръстените.

Прилежното и плодотворно изпълнение на това свещеническо задължение станало причина през 348-351 г., след смъртта на епископ Максим, св. Кирил да бъде избран за негов наследник.

Заради своята твърдост и ревност към чистотата на православната вяра по време развихрилата се арианска ерес Йерусалимският светител бил свалян три пъти от епископската катедра. Св. Кирил се ползвал с голямо уважение от цялата църква и взел дейно участие на II Вселенски събор (381 г.). Доживял до дълбока старост и починал през 386 година.

Църковните отци и писатели го наричат „мъж със свят живот“ и „защитник на апостолското учение“.

Св. Кирил Йерусалимски оставил 24 осветителни слова или поучения за готвещите се към св. Кръщение, които в древната Църква се наричали „оглашени“. Тези слова съдържат изложение на догматите и обяснения на църковните обреди. Те са твърде важни за нас, защото доказват как чисто и неизменно Православната църква запазила наредбите на древната Църква. Запазено е и писмото на св. Кирил до император Констанций за чудесното явление на Христовия кръст.

pik.bg

Прочетете още:

На Благовещение Теодора Димова, Здравка Евтимова и Амелия Личева гостуват на Варна