ЦИК с указания към СИК при видеонаблюдението – добра видимост и тишина

ВАРНА новини лого

Председателите на секционните избирателни комисии ще сканират специален QR код, за да стартират излъчването и заснемането при  броенето на бюлетините от вота на 2 април на смартфоните, предназначени за целта. Към устройствата ще има инструкции и специален запечатан плик с QR кода, а при прекъсване на излъчването или заснемането, кодът ще се сканира отново. Това е записано в приетите от ЦИК методически указания за работата на СИК, след края на гласуването и при отчитането на резултатите.

Всички мобилни телефони, които ще излъчват и заснемат на вота на 2 април, са предадени в „Информационно обслужване“

Първата задача на СИК, след като гласуването на 2 април приключи, е да сложат смартфона на стойка на маса, на която ще се броят бюлетините по начин, който осигурява видимост на всички действия на секционната комисия. Член на СИК ще следи за работата на устройството и след като се включи смартфона с QR кода, той ще изключи чак след подписването на протокола от всички членове и обявяване на резултатите от гласуването.

Първо ще се броят хартиените бюлетини, а след тях  – тези от машините в секциите, където има и хартия, и машини.

За точното отчитане на резултатите и за целите на видеонаблюдението е необходимо да се пази тишина при отчитането на всеки глас, е указанието на ЦИК.

Определен член на СИК показва бюлетината така, че да се вижда отбелязаният вот и едновременно обявява високо и ясно номера на кандидатската листа или съответно гласа „не подкрепям никого“.

След това ще се преброяват и преференциите за всеки един от кандидатите. Броят на предпочитанията ще се отразява едновременно и независимо един от друг от двама членове на комисията от различни политически формации.

След подписването на протокола и обявяването на резултатите председателят на СИК ще изключи устройството за видеонаблюдение, след което заедно със стойката, зарядното устройство и QR кода ще се опакова в отделен пакет, върху който ще се постави надпис: „Устройство за видеонаблюдение“ и номера на СИК. След това книжата и материалите се предават в РИК.

tribune.bg

Прочетете още:

Първо във „ВАРНА новини“! Вижте как изглежда бюлетината за вота на 2 април (СНИМКА)