Румен Христов: Запътили сме се към милионерството, както през 1997 година

Румен Христов

Снимка: БГНЕС, архив.

Първите задачи пред следващия парламент са овладяване на инфлацията, спиране на необоснованите разходи и усилена работа за еврозоната и Шенген. Това заяви пред bTV Румен Христов от коалицията ГЕРБ-СДС.

„Таванът на цените не е пазарен подход. Изкривява се пазарната среда в България, но трябва силно правителство, което да види как се е стигнало до тези цени, а не да се налага таван“, добави той.

„Нормално е в условията на общ пазар да има предлагане на продукти, които се произвеждат на ниски цени. Ние фокусирахме нашето внимание върху производството на зърно. Това не е лошо, но трябваше да развиваме успоредно отглеждането на плодове и зеленчуци, животновъдството и преработка“, посочи Христов.

Според него преобладаващата част от продукцията в магазините е българска.

„С ГЕРБ имаме различия в някои сфери като ДДС. Ние смятаме, че единната ставка е тази, която трябва да остане да властва в България. Депутатите от СДС не подкрепихме диференциацията. Видяхме ефекта от нея – нулев. Производителите не намалиха цените. Ако сега върнем ДДС 20%, ще видим, че те ще бъдат начислени към цената. Ние сме малко по-десни, а ГЕРБ център-дясно“, обясни председателят на СДС.

„С постоянните предложения на Румен Гечев и Асен Василев за увеличаване на тези доходи сме се запътили към милионерството. Спомняме си, че през 1997 година много хора бяха милионери. Въпросът е не какво получаваш, а какво можеш да си купиш. След увеличаването на заплатите и пенсиите можеш да си купиш по-малко, отколкото при управлението на ГЕРБ, когато инфлацията беше 0,2%“, подчерта той.

Румен Христов определи твърде оптимистично предложението на служебния финансов министър Росица Велкова да се вдигне минималната работна заплата на 940 лв. от догодина.

Според него минималната работна заплата трябва да се вдигне плавно и без бързи темпове.

Румен Христов посочи още, че трябва да нараснат разходите за отбрана, като трябва да надхвърлят 2% от БВП.

Ще има ли редовно правителство?

„Не се знае дали ще влязат пет, шест или седем формации. Виждаме, че пет ще влязат, но има още три, близки до бариерата. Ще търсим евроатлантически формации. БСП е абсолютно невъзможна за СДС. Няма как с тях да сме заедно, още повече заради социалната политика. Не може да увеличаваш рязко пенсии и заплати при положение, че нямаш средства за тях. Не можеш да плащаш социални придобивки със заеми“, категоричен е Румен Христов.

Той определи участието на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в срещата, организирана от БСП в 48-ото Народно събрание, като „лидерска постъпка“, за да има диалог.

„Според мен добър вариант е ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната и Демократична България“, но взаимоотношенията между ГЕРБ и ПП са толкова обтегнати, че не вярвам. По-скоро бихме могли да търсим възможност за ГЕРБ-СДС и „Демократична България“, подчерта председателят на СДС.

От Tribube.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Четете още: