Мощно земетресение разтърси Пакистан и Афганистан

земетресение

Мощно земетресение разтърси части от Пакистан и Афганистан. Според данните на Американският геофизически институт земетресението е било с магнитуд от 6,5 по скалата на Рихтер.

Земният трус е бил в планинския регион Хиндукуш. Той се намира близо до застъпването на евразийската и индийската тектонична плоча, уточни Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, който също е регистрирал магнитуд от 6,5.

Трусът е бил на дълбочина от 194 километра, а епицентърът му е бил близо до отдалечената афганистанска провинция Бадахшан.

Земетресението е усетено чак в индийската столица Делхи, предаде Ройтерс.

Асошиейтед прес съобщи, че трусът е усетен на голяма част от територията на Пакистан и според националната метеорологична служба е бил с магнитуд от 7,7.

Жителите на пакистанската столицата Исламабад са избягали от домовете си, след като стените започнали да се разтрисат.

„Хората избягаха от къщите си, рецитирайки Корана“, каза кореспондент на АФП в Равалпинди, като подобни съобщения идват и от Лахор и други части на страната. Според очевидци трусът е бил с продължителност около 30 секунди.

Земетресението е разтърсило и Североизточен Афганистан, съобщиха сеизмолози от Американската служба за геоложки проучвания.

БНР

Прочетете още:

Силно земетресение в Румъния, усетено е и у нас