Шишков категоричен: Тол таксите поскъпват с 50%

Иван Шишков

Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков потвърди за предстоящото увеличение на толтаксите с 50%, след като това бе отложено в края на миналата година с цел да бъде намерен по-справедлив механизъм. Според разчетите приходът от толсистемата на годишна база, ако таксите бъдат повишени, ще бъде около 600 милиона лева.

Предвижда се цената на толтаксите да се определя от километрите, които изминават превозвачите. „Не казваме конкретна цифра, защото продължаваме да правим изчисления, за да можем да облекчим превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България“. За километрите над определен пробег – около 5000 км в рамките на месец, което според министър Иван Шишков подлежи на преценка, ще има намаление. Желанието е да бъдат облекчени превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България.

„271 млн. лв. са постъпленията от тол такси за миналата година. Отчитаме над 35% увеличение на трафика през България. Прогнозата за повишените приходи е направена при отчитане на това, което ще върнем на превозвачите заради изминато разстояние над лимита и при обмисляното предложение от 16:00 часа в петък до 20:00 часа в неделя тол таксите да бъдат по-високи“, каза зам.-регионалният министър Николай Шушков.

За миналата година от приходите от толсистемата 72 процента са от български превозвачи, които са се движили в страната, и само 28 на сто са от транзитен трафик. Предлага се също в обхвата на тол системата да бъдат добавени и пътищата трети клас, които са по направленията към граничните пунктове – Кюстендил – Гюешево, Благоевград – Станке Лисичково, Петрич – Златарево.

От Dnes.dir.bg

Четете още:

Евробарометър: Българите споделят общоевропейските приоритети – справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка