Франция забранява TikTok за служебните телефони на държавните служители

ТикТок

iStock/Getty Images

Франция ще забрани използването на китайското приложение за споделяне на видеа TikTok на служебните телефони на държавните служители, заяви министърът на държавните служби и реформата в държавния сектор Станислас Герини, цитиран от Ройтерс.

„За да гарантира киберсигурността на администрацията ни и държавните ни служители, правителството реши да забрани инсталирането на приложения за развлечение като TikTok на служебните телефони на държавни служители“, каза той в изявление.

Той допълни, че в рамките на няколко седмици европейските и международните партньори на Франция са въвели мерки за ограничаване или забраняване на тегленето на TikTok от служителите на администрациите.

Герини каза, че приложенията за развлечение нямат достатъчни нива на киберсигурност и защита на данните, за да бъдат използвани от администрацията и добави, че забраната влиза в сила веднага и правителството ще следи за спазване на изискванията.

Редица западни правителства и институции забраниха TikTok в последните седмици, включително парламентът на Великобритания, нидерландското и белгийското правителство, както и парламентът в Нова Зеландия. В края на миналия месец двете най-големи институции за изготвяне на политики в ЕС – Европейската комисия и Европейския съвет, забраниха TikTok за служебни телефони заради мерки, свързани с киберсигурността.

Притесненията из целия свят нараснаха заради риска китайското правителство да получава достъп до местоположението на потребителя и данните му за контакт чрез „БайтДенс“, компанията майка на TikTok.

nova.bg

Прочетете още:

Вечерта преди Благовещение небето се отваря – пожелайте си нещо!