Интервю с кмета на община Провадия д.т.н. инж. Жоро Илчев за околовръстния път на град Провадия

Инж. Жоро Илчев

Инж. Жоро Илчев. Снимка Община Провадия

– Г-н Илчев, до къде стигна борбата ви за изграждане на околовръстен път на град Провадия:

– Здравейте, с проблема за изграждане на околовръстен път през последните дни започна да се спекулира. Определени политически партии повдигат този въпрос в своята предизборна кампания, с което целят привличане на избиратели. Организират референдум за изграждане на околовръстен път на Провадия и пишат, че г-н Кирил Петков щял да каже на провадийци как ще реши този проблем. Само, че г-н Кирил Петков освен спиране изграждане на магистралите спря изграждането и на околовръстния път на Провадия. Странно е как от противник за изграждане на околовръстен път на Провадия той изведнъж ще реши проблема.

– Г-н Илчев, каква е хронологията на водената кореспонденция между вас като кмет на града и държавните институции:

– Кореспонденцията започна още през 2020 г. С писмо беше информиран министър председателя тогава г-н Бойко Борисов. През есента на 2020 г. Министерския съвет  взема решение за изграждане на Обходен път на Провадия. В резултат на водената кореспонденция през 2021 г. по времето на Правителството на ГЕРБ  получихме писмо от Агенция пътна инфраструктура изх. № 08-00-12/06.01.21 г., че има изготвено задание за проектиране и е обявена обществена поръчка за изготвяне на проект за околовръстен път на Провадия. В края на 2021 г. от сайта на АПИ получихме информация, че поръчката е приключила и има избран изпълнител. За съжаление до настоящия момент няма сключен договор с фирмата изпълнител и все още не е започнала работата по проекта за околовръстен път на Провадия. С наше писмо изх. № 9100-451/19.04.22 г., до г-н Кирил Петков, министър председател на РБ, до г-н Гроздан Караджов- министър на регионалното развитие, до г-н Тодор Василев-председател на АПИ поисках да ни бъде предоставена информация защо след като има избран изпълнител за изготвяне на проект не е сключен договор с него и какви са причините за това.

Информацията ни беше необходима за запознаване на обществеността на гр. Провадия, тъй-като са налице предпоставки за протестни действия-затваряне на пътя от инициативен комитет „Обходен път на Провадия“.

На 26.05.22 г. По времето на управлението на министър председателя г-н Петков получихме писмо от АПИ изх. №  03-00-93/26.05.2022, че поръчката е прекратена поради отказ от участника и че ще бъде обявена друга поръчка.

Това бяха откровени неистини от г-н Василев от АПИ, избраният изпълнител никога не се е отказвал от сключване на договора. И не само това, на среща през месец януари 2022 г. избрания изпълнител фирма „ПЪТ ПРОЕКТ“ ООД представи на Община Провадия идеен проект за околовръстен път на Провадия. Но по разпореждане на г-н Василев са били прекратени всички обществени поръчки тогава, като целта може би е била да се обявят нови поръчки и да се дадат на близки до тях фирми.

В крайна сметка кабинета Петков стопира направеното до тук. Нека провадийци да знаят каква е причината за да няма изготвен проект за околовръстен път на Провадия. Моля да се спре спекулацията с проблема и да е  ясно, че спирането на  изграждането на  околовръстния път на Провадия е когато г-н Петков лидер на Политическа Партия „Продължаваме Промяната“ беше министър председател на Р. България.

– Г-н Илчев, от тук нататък какво предстои?

– Няма да спра да работя за решаване на проблема. Подготвени са отново писма до служебното правителство, до  министъра на регионалното развитие, до председателя на АПИ с искане за обявяване на обществената поръчка за изготвяне на проект за околовръстен път на Провадия.

Документ

Документ

Документ

Документ

Документ

Документ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Четете още:

Ремонтират по проект 5 читалища в община Провадия