РИК – Варна обяви „Промяната“ и Благомир Коцев за изборни нарушители

Избори.

Източник pbnovini.com

С вх. № 230/24.03.2023 г. от 09:46 часа, в РИК-Варна е получена жалба, с която се твърди нарушение на ИК относно изискването за рекламните материали на кандидата за народен представител Благомир Коцев от листата на КП „Продължаваме промяната – Демократична България“ в настоящата предизборна кампания за парламентарния вот на 2 април. Твърди се, че разпространените плакати с номера на КП „Продължаваме промяната – Демократична България“ са без задължителния надпис „ Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

След извършена проверка, РИК-Варна установи следното:

Благомир Коцев е регистриран под №8 в кандидатската листа на КП „Продължаваме промяната – демократична България“ за участие в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. На плакати с неговия лик, разположени на бул. „Мария Луиза“, общо 6 на брой, е написано „Благомир Коцев, кандидат за народен представител от 3 МИР – Варна, квадратче с номер 12 и преференция в кръгче № 108. Предвид горното, плакатите представляват агитационни материали. В същите, липсва задължителното съгласно чл. 183, ал. 2 ИК, съдържание, че „Купуването и продаването на гласове е престъпление.“, обособено в отделно поле, което заема не по-малко от 10 на 100 от лицевата площ на агитационния материал, както и надписът в него.

На основание чл. 72, ал. 1, т.1 и т. 20 от ИК, РИК – Варна:

РЕШИ:

УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 183, ал. 2 от ИК от страна на КП „Продължаваме промяната – Демократична България“.

УКАЗВА на КП „Продължаваме промяната – Демократична България“, че полето с надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ следва да е обособено отделно поле, което заема не по-малко от 10 на 100 от лицевата площ и е задължителен атрибут на агитационните материали съгласно ИК.

Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му на основание чл. 73, ал. 1 от ИК.

Председател: Велин Марков Жеков

Секретар: Олга Николаева Куцарова-Томова

rik03.cik.bg

Още по темата:

ГЕРБ със сигнал до РИК-Варна  срещу Благомир Коцев от „Промяната“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!