Синдикалисти искат 850 лв. минимална работна заплата от 1 юли

пари

Увеличение на минималната работна заплата на 850 лева и ръст на доходите за всички работещи в бюджетната сфера с 10% от 1 юли тази година. За това настояват от КНСБ. Изчисленията на синдикалистите показват, че натрупаната инфлация за последните 2 години е над 28 на сто.

248 милиона лева. Точно толкова пари са необходими за компенсиране на натрупаната инфлация от 2021 година насам за всички министерства и ведомства, сочат сметките на синдикалистите. Те настояват заплатата на педагозите да се поддържа в размер на 125% от средните възнаграждения за страната.

На искането за повече пари икономическият министър отговори, че доходите трябва да следват ръста на икономиката. „Не, че всеки не иска колкото може, повече да се покачват, но все пак трябва да се съобразяваме с някои реалности. Аз лично съм привърженик на доходите да се покачват и с покачване на производителността, а не просто така”, заяви Никола Стоянов.

От КНСБ настояват и страната ни да поиска преразглеждане на критерия за 3% бюджетен дефицит, какъвто е заложен в Маастрихтските критерии за прием в еврозоната.

nova.bg

Прочетете още:

Икономисти: Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията