Бойко печели народа, Киро отива четвърти (ГРАФИКИ)

избори

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води в класацията за сипматии на избирателите, установена при национално представително проучване. Броени дни преди вота на 2 април Борисов печели 24% от подкрепата на хората, основният му опонент от ПП Кирил Петков е четвърти със 17%, на последно място е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 14%.

„Нямаме изгледи да се обяви окончателно победител на изборите. В оставащите дни ще се случи преразпределението на гласовете на нерешилите кого ще подкрепят, които са около 10% и 15 на сто“. Това обясни пред Би Ти Ви социологът Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

Той коментира резултатите от национално представителното проучване, проведено сред 1014 лица над 18-годишна възраст в цялата страна, в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

„Разликата е в мобилизацията. При „Продължаваме промяната – Демократична България“ мобилизацията е на по-високо ниво. От деклариралите, че подкрепят тази политическа сила по-голяма дял декларират, че твърдо ще гласуват при тези избори. При ГЕРБ-СДС това може да се тълкува и като демотивация, но и като шанс избирателите да бъдат събудени и привлечени да гласуван“, уточни той.

Графика

„Нерешилите наблюдават всички знаци от политическите сили и вземат решение в последните дни за кого да гласуват“, каза още Добромир Живков по повод отборния дебат между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, който bTV организира.

„Именно във вота на колебаещите се ще намерим отговора кой ще е победителят. Повечето от тях взимат решение в последната седмица или дните преди вота. ГЕРБ изглежда, че трудно има откъде да вземе допълнителни гласове. При ПП-ДБ съществува феномен на мобилизация на протестен вот срещу ГЕРБ. Ако той се повтори, може да има и нарастване на разликата“, подчерта социологът.

От pressbg.net

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Четете още:

Бойко Борисов: Победените искат победителя да ги подкрепи да управляват и да правят безчинства