За април цената на газа към 98 лв., за май прогнозата е за 88 лв. на мегаватчас

Иван Иванов от КЕВР.

Снимка БГНЕС

Цената на газа за април ще бъде към 98 лв. за мегаватчас. Това заяви изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което се обсъжда колко ще струва синьото гориво следващия месец. Окончателното предложение ще бъде внесено на 1 април, поясни тя.

Прогнозата за цена за май е 88 лева на мегаватчас.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов припомни, че на 13 март компанията е внесла предложение за цена за април 103,8 лв. за мегаватчас.

Доставките до края на годината са осигурени, всички договори са сключени, осигурили сме количества за нагнетяване в хранилището в Чирен, заяви Златева в отговор на въпрос на председателя на КЕВР. Няма притеснения с доставките на природен газ за тази година, допълни тя.

Директорът на „Булгаргаз“ заяви още, че в компанията няма информация за заведено артитражно дело от „Газпром експорт“, имало писмо непогасени стари задължения да могат да бъдат заплатени в доларови или еврови сметки.

Председателят на КЕВР предупреди, че заявленията на БТПП, че цената у нас е с 40% по-висока от котировките на нидерландската борса TTF създават нереалистични очаквания. Цените за април били с 10-15 на сто по-високи, отколкото са в момента.

Шефът на „Булгаргаз“ Деница Златева припомни, че компанията е обществен доставчик и има задължения да доставя газ на регулирани цени на топлофикациите и на газоразпределителните дружества. Останалото са договорите и с клиентите й. Тя посъветва да не се сравняват спотови цени – на платформите „Ден напред“ и „В рамките на деня“ с месечната цена на борсата.

От Dnesplus.bg

Четете още: