Делян Добрев: Всеки път, когато ПП се докоснат до бюджета инфлацията в България избухва

Делян Добрев

Снимка БГНЕС, архив

„Може да фалира държавата и то само за няколко години. Всъщност финансовият министър Росица Велкова преди няколко седмици направи в два последователни дни две напълно противоречащи си изказвания. Първото беше, че държавата ще фалира, ще дойде Международния валутен фонд и има опасност за валутния борд. И на следващия ден каза, че нищо от това не е вярно. Министър Велкова беше права и първия път, и втория път. Защото това дали държавата фалира или се стабилизира зависи от това дали ще оставим публичните финанси за пореден път в ръцете на ПП“. Това заяви пред „Труд“ Делян Добрев от ГЕРБ на въпрос дали популистка формация като ПП може да стигне.

„Имаме ясни доказателства от статистиката, че всеки път, когато ПП се докосват до бюджета инфлацията в България избухва. Затова обедняват хората. Защото се води неправилна финансова политика от страна на държавата“, заяви още той.

Бившият министър коментира, че инфлацията отдавна погълна увеличението на пенсиите.   „Пенсионерите с уж увеличените си пенсии могат да си купят по-малко стоки отколкото преди. Всяка борба с инфлацията чрез увеличаване на доходите води единствено до по-висока инфлация. И никъде и никога в света борбата между доходите и инфлацията не се печели от доходите. Това е предварително обречена кауза. И това не го казвам само аз. Казва го дори Иван Костов, който е гуруто на част от коалицията ПП/ДБ. Той също казва, че българите обедняха с милиарди. Защо обедняха с милиарди? Защото спестяванията в банките на домакинствата са в размер на около 100 млрд. лева. Нашата 20% инфлация означава, че всички българи общо са обеднели с 20 милиарда лева по време на управлението на ПП“, допълни още той.

Добрев припомни, че има калкулатор в Националния статистически институт. „Ето, сега ще ви покажа точно колко е за периода от месец април 2021 г. до месец февруари 2023 г. Виждаме, че калкулаторът показва инфлация 26,7%. „Абе, вижте колко хляба може да си купите с една пенсия“, казва Асен Василев. Имало ръст и на потребителските кредити, това се дава от ПП като успешен показател за по-добър жизнен стандарт. Аз не разбирам как, от една страна, ПП твърдят, че хората са забогатели. А, от друга страна, имаме рекорден ръст на потребителските кредити“, заяви Добрев и допълва, че не един човек, който забогатява, има повече спестявания не би взимал кредити. Той коментира повишаването на бързите кредити в последните две години, които са с много големи лихви.

„Имаме 4,4 млрд. изтеглени бързи кредити към момента, което означава, че хората са стигнали до безизходно положение и започват да прибягват към бързи кредити. И третото доказателство, че хората не живеят по-добре и не са по-богати в сравнение с преди, е това, че имаме намаляване на броя на депозитите в банките. Депозитите намаляват като банкови сметки. Тоест хората си теглят парите и си закриват сметките. Не им стигат парите. Затова теглят потребителски кредити. А когато не им дават вече и потребителски кредити, започват да ползват бързи кредити. Ситуацията не става по-добра“, каза още Добрев.

Кандидат-депутатът от ГЕРБ коментира и докладът на финансовия министър Росица Велкова от преди дни. В него тя нееднозначно заявява, че държавата е изправена пред фалит, ако не се вземат спешни мерки, а след това сама се отрече от написаното.

„Икономисти, медии и анализатори я заплашиха с това, че има членове в Наказателния кодекс, които казват, че ако всяваш паника във финансовата система на България, можеш да носиш наказателна отговорност. И тя на следващия ден си взе думите назад. Това не означава, че фактите не са такива, каквито бяха представени. И ако погледнем само фактите, ще видим, че слонът в стъкларския магазин е това, че имаме дупка от 12 млрд. лева в последния бюджет на Асен Василев. Една 12-милиардна дупка! Това е фактът! И сега въпросът е, че някой трябва в следващия кабинет да се справи с това наследство, което съдържа дупка от 12 млрд. лева. Тези 12 милиарда са много повече от 3% горна граница за дефицит от БВП. Тоест според доклада на финансовия министър тези 12 млрд. лева представляват 6,8% дефицит, които трябва да бъдат свити до 3%. И сега говорим, че България не може да влезе в еврозоната заради инфлацията. Но вече имаме и втора причина, заради която България не може да влезе в еврозоната. И това е критерият за дефицит. Ние не сме под 3% дефицит от БВП. Ние сме с дефицит, който е два пъти и повече над прага за дефицит“, коментира Добрев.

Той е на мнение, че от страна на ПП се спекулира, че инфлацията едва ли не се дължи на войната и категорично се противопостави: „Не. Инфлацията не се дължи на войната. Критерият за инфлация, на който ние трябва да отговорим, е, че нашата инфлация не трябва да бъде по-висока от 1,5% над трите най-ниски в еврозоната. Тоест това ни е целевата инфлация. Ние този критерий сме го спазвали до юли 2021 г. Оттогава досега инфлацията в България е повече от два пъти по-висока от целевата инфлация. Не говоря в проценти, а посочвам какво ни е разминаването с целевата инфлация. Защото имаше един период през миналата година, когато целевата инфлация беше 7%, но тогава ние имахме 15-16% инфлация. Така че за инфлацията не им е виновна войната. Юли 2021 г. са 8-9 месеца преди да започне войната. Но знаете ли какво се случва през юли 2021 г., за да имаме такава инфлация? Асен Василев за първи път се докосва до държавния бюджет! Ето, това се случва. И оттам нататък с всеки следващ бюджет разликата между целевата инфлация и инфлацията у нас става все по-голяма. Тоест ситуацията става взе по-зле.“

Запитан за думите на Асен Василев, че хората са бедни, защото доходите са ниски и трябва да се увеличат, Добрев заяви: „Знаете ли коя е добрата новина във всичко това? Добрата новина е, че сме във валутен борд. Защото, ако не бяхме във валутен борд, с абсолютно същите обяснения ПП щяха да напечатат пари. Пускат пресата на печатницата на БНБ и печатат пари. След което ги раздават на бедните. И щяхме не да заприличаме на 1997 г., а щяхме 1997 г. да я изживеем още веднъж. Трябва да благодарим на съдбата, че сме във валутен борд и ПП не успяха да напечатат пари. Поне от това се спасихме. Щяха да ги напечатат със същия мотив: „трябват ни пари, за да вдигнем пенсиите; дайте да напечатаме, за да можем да дадем на пенсионерите.“ Но всички помним какво се случи 1997 г. Пенсиите станаха по хиляди левове, всички станахме милионери, защото парите се обезцениха. Обаче едва връзвахме двата края. Между другото и сега има такива тревожни сигнали, защото 80% от хората при социологическите проучвания отговарят положително на въпроса дали пестят от храна, плодове и зеленчуци. Тоест 80% от хората не се хранят добре.“

На въпрос какво може да бъде решението за кризата обзела страната ни, кандидат-депутатът е категоричен: Първото, което трябва да се направи, е да не се допуска никога повече ПП да се докосват до държавния бюджет. Защото всеки следващ път ще става все по-зле. Ако оставим ПП да управляват публичните финанси в държавата, това означава, че догодина по средносрочната фискална рамка на Министерство на финансите трябва да изтеглим още 14,5 млрд. лева. дълг и същата сума и за 2025 г. Тоест сумарният дълг на България с бюджетите на ПП ще е около 40 млрд. лева само за следващите три години. И тъй като хората трудно си представят тези милиарди, искам да обърна внимание, че България започва да трупа дълг през 1985 г., тоест през последните четири години на комунизма. И подчертавам, че от 1985 г. досега (това са 37 години) държавата е натрупала общо 37 милиарда лева. Тоест всяка година по един милиард. Тези 23-24 правителства до появата на кабинета „Петков“ са се справяли средно с по около 1 милиард лева на година заеми. Но ето, че заради бюджетите на ПП България ще изтегли над 40 млрд. лева само в следващите 3 години. Тоест само за три години дългът на България в номинално изражение ще нарасне двойно.”

Tribune.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Прочетете още:

Борисов: Моята сестра не избяга, остана и спаси хиляди бебета