Експерт хвърли бомба във Варна: Розов „кокаин“ и хероин, смесен с фентанил, навлизат в Европа

ВАРНА новини лого

д-р Борислав Станчев Снимка Мила Едрева/БТА

Розов кокаин, който всъщност не е кокаин, а смес от други вещества, както и хероин, смесен с фентанил, навлизат в Европа, разказа за БТА д-р Борислав Станчев, главен експерт в общинската дирекция „Превенции“ във Варна.

По време на пандемията, тъй като имаше ограничаване на събиранията на хората, се промени моделът на употребата на наркотици, допълни експертът. По думите му се е променил и видът на употребяваната дрога – по-малко екстази, повече метаамфетамини и канабисови продукти. Когато границите бяха затворени и достъпът до „вносни“ наркотици бе затруднен, разчиташе се на местно производство, допълни Станчев. Той уточни, че тези промени са довели до по-ниски нива на интоксикациите при младите хора. Освен че дискотеките и училищата бяха затворени, домашните събирания също бяха затруднени, тъй като родителите си бяха вкъщи, обясни експертът. За сметка на това обаче лекарите отчитат увеличение на интоксикациите при пълнолетни, а причината е най-вече по-голямата употреба на алкохол.

В момента ситуацията се връща към предпандемичната, възстановяват се моделите на употреба на дрога, допълни Станчев. Различното е, че на пазара в Европа се появяват нови наркотици. Все по-често навлизат смеси от вещества, които се продават като нещо друго, обясни експертът. По думите му тази „мода“ тръгва в САЩ по време на пандемията, но вече е в Европа. Има едно синтетично вещество – 2СВ, което е отдавна познато в медицината, но не се прилага, а много бързо придобива популярност като алтернатива на екстази, разказа Станчев. По думите му действието на въпросната дрога е подобно на екстази – предизвиква леки зрителни псевдохалюцинации, различни промени в околните цветове, а употребили споделят, че виждат звуците. Освен това предизвиква еуфория и действа като афродизиак. Производството обаче е скъпо и по време на пандемията в САЩ започва да се продава като 2СВ или като 2С смес от екстази и кетамин (познат за широката публика най-вече като медикамент от ветеринарната медицина). Двете вещества заедно дават ефекта на оригиналното 2СВ, само че дрогата е с много ниска себестойност, обясни експертът. Към тях се добавя като оцветител розов прах, защото явно „производителите“ са решили, че след като е клубна дрога, не върви да е белезникава и трябва да има цвят, допълни Станчев. И уточни, че точно боята е причината този наркотик да се нарича „розов кокаин“, макар че това няма нищо общо с кокаина.

На въпрос как се отразява на организма тая смес, Станчев отговори, че рискът е в предозирането. Кетаминът и екстазито могат сами по себе си да предизвикат токсични ефекти, в комбинация опасността е много по-висока, обясни експертът. Според него дори да не се коментира теоретичната възможност употребяващите в бъдеще да развият зависимост, има сериозен риск от интоксикации, които могат да са и с фатален край. Хубавото, доколкото може да се каже, че изобщо има нещо хубаво в новата ситуация, е, че обикновено розовият „кокаин“ не се комбинира с алкохол, защото така се губи ефектът от дрогата, допълни Станчев. И уточни, че такава е в момента ситуацията в Европа, но през летните месеци има риск да навлезе и у нас като своеобразна мода, особено на места, където се събират младежи.

Като сериозен проблем експертът посочи появата на пазара на хероин, смесен с фентанил. Фентанилът е синтетичен опиоид, многократно по-силен от морфина или хероина. Тази смес крие огромен риск за употребяващите, обясни Станчев. По думите му зависимите не знаят, че купуват не просто хероин, а смеска с фентанил, така без да искат предозират и се стига до смърт. Тази комбинация започна да се появява и в Европа, отделни случаи са докладвани от различни държави още по време на пандемията, допълни Станчев.

Без значение пандемия или не, има ги и новите психоактивни вещества, най-вече от групата на синтетичните канабиноиди т.е. синтетики, имитиращи действието на канабиса, допълни още експертът. Той уточни, че Европейска система за мониторинг на забранените вещества се разраства непрекъснато. Много е модерно в момента използването на алтернативи на тетрахидроканабинола – активното вещество на канабиса, което е под контрол, разказа Станчев. Има продукти като например хексахидроканабинол (HHC), Делта 8-THC, които не са забранени, и се продават под формата на ампули за пушене или таблетки за смучене, обясни специалистът. По думите му ННС, станал популярен чрез вейповете, вече предизвиква сериозни въпроси сред европейските лекари. На практика ефектът му е малко по-мек от този на забранения канабис, но също има въздействие, обясни Станчев. Според него тепърва ще се трупат доказателства дали от него се развива зависимост или не, и по темата с вейповете ще се вземат решения, включително и у нас. За момента обаче те не са включени в забранителния списък, което ги прави разрешени.

Пандемията успя да прекъсне до голяма степен и обученията на доброволци в училищата, както и превантивните програми, насочени срещу употребата на наркотици, разказа още експертът. Все пак общинската дирекция започва да възстановява своята активна дейност. Проблемът е, че трябва да върнем младежите от онлайн пространството към физическото общуване, разказа Станчев. Специалистите буквално създават наново клубовете и групите в учебните заведения, които работят по метода „връстници обучават връстници“. Единственото хубаво от времето на пандемията е, че създадохме дигитална платформа за обучение на доброволците, допълни Станчев. Тя продължава да действа и сега, като на нея се предлагат материали по различни теми. От тази година стартираме програма за обучение на доброволци, които да работят със своите връстници и в университети, допълни Станчев. По думите му реалната работа на тези групи ще стартира през учебната 2023/24 г.

Прочетете още:

Без ток във Варна на 24 април