Пролетен сафрид пълни рибарските мрежи

Снимка iStock by Getty Images
Първият пролетен сафрид напълни мрежите на рибарите. Край Созопол, на прословутия далян „Чайка“, пасажи от дългоочакваната риба зарадваха морските вълци. Рибарите от селището край Бургас – Ченгене скеле пък споделиха, че сафридът минал и край техните лодки, наловили малки количества, но след два дни изчезнал. Сега го дебнат отново.
Култовият далян „Чайка“, където е сниман „Оркестър без име“ обаче работи с пълна пара. Заведението над даляна от седмица е отворило врати и посреща първите туристи. „Вземаме риба направо от лодките. Пролетният сафрид се харчи като топъл хляб. Поръчват го на скара или пържен. Има още попче и меджид“, обясни управителят на заведението.
Хит по морските ресторанти тази пролет е супа от рибата „морска врана“, пише в. „Труд“. Тя често се заплита в мрежите на далянджиите. От нея става чудна чорба, разказват риболовците.
Морската врана е дълга 60 сантиметра, със сребристо тяло и сиво-черна окраска на гърба си. В Черно море се среща рядко, но от 2019-та година насам , има необичайно нашествие от нея. Предпочитана е и за вкусна рибена чорба, но и за скара от купувачите, обясняват търговците.
На рибната борса „Краснодар“ в Бургас, вече има пресен сафрид – по 5 лева килограма. Дребен е, и затова цената му е колкото на едрата цаца. Има и дребна цаца – по левче килото. Тя става за плакия с домати, или за палачинки. Сафрид може да се намери по 3 и 4 лева за килограм.
4 лева е черната мида с черупката, а зарганът върви по 15 лева , 10 лева са пресните скариди. На сергиите предлагат още чернокоп по 10 лева и по 15 лева, както и паламуд от миналата есен – 10 лева килото.
Гръцката риба „фагри“ върви по 16 лева за килограм, но по цена на борсата, както обикновено, никоя риба не може да бие калкана – заковал е 35 лева.
Прочетете още: