Промяната умуват за кабинет на ГЕРБ, страх ги е от Бойко

ВАРНА новини лого

Венеция Ангова

„Продължаваме промяната“ ще обсъжда дали да промени отношението си по въпроса за подкрепа за кабинет на ГЕРБ начело с Мария Габриел. В същото време от ПП се притесняват, че не Габриел а Бойко Борисов еднолично ще взима решенията след съставянето на правителството. Това стана ясно от интервю за БНТ 1 на депутата от „Промяната“ Венеция Ангова.

Разговорите до този момент доведоха до промяна в политическия модел. В предишните парламенти се актуализираше бюджетът спрямо нуждите на хората, започнахме да показваме кой кой е в политиката, но сега прокарахме програмата и важните приоритети да са първи, а след това съставът на кабинет, каза Ангова.

Според нея, е важно да се случат нещата, които са приоритетни за България – борба с инфлацията, да има бюджет, членство в Шенген и в еврозоната, да се реализира качествена съдебна реформа.

„Към настоящия момент нашият Национален съвет подкрепя позицията, че ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и да влезем в управление с тях. В началото на седмицата ще направим отново Национален съвет, за да обсъдим позицията.“

По думите ѝ, на този етап задачата им е Изпълнителният съвет да представи наличната информация на Националния съвет и колективните органи ще вземат своите решения.

По отношение на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, Ангова каза, че профила е на човек, който има експертиза и опит, знае как се случват нещата в Европа, но проблемът е дали ще може да взима решенията независимо и самостоятелно или отново Бойко Борисов ще бъде в сянка.

„Това, което виждам като политика на ГЕРБ е да искат да имат всички експозиции – с тройната коалиция, за избори, искат възможности с нас да съставят кабинет и ако може до последно да знаят всичко, така че да могат да вземат най-доброто решение за тях и да отскочат като политическа партия“, добави Венеция Ангова.

Тя посочи още, че още в самото начало са подкрепили председател на Народното събрание, за да може да тръгне работата на парламента, лансирали са диалога за програмата и това по думите ѝ ги поставя в трудна позиция, защото сядайки на една маса с ГЕРБ, хората виждат и се чудят какво става.

Според нея, Бойко Борисов иска да ребрандира ГЕРБ, но без да прави реално никакви промени и първата малка стъпка да изглежда по различен начин беше именно кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател.

Прочетете още:

Тошко мрази ПП и „ДеБъ“: В паника са! Ще започнат да защитават Иван Гешев напук на ГЕРБ