Кметът Иван Портних поздрави музейните работници по случай техния празник

Община Варна ще продължи да подкрепя археолозите, които възобновиха работата на терен преди 2 години

Иван Портних

„Международният ден на музеите е днес! Честит празник на всички музейни работници, които всеотдайно работят за опазване на културно-историческото ни наследство и родова памет! Благодаря им за труда, упоритостта и вдъхновението, с което откриват, събират, реставрират, подреждат и изучават историята и нейните тайни, и се борят с всички проблеми!“. С тези думи кметът на община Варна Иван Портних поздрави музейните работници по случай техния празник.

Той им пожела здраве, нови предизвикателства и успехи.

„А един от символите на Варна – най-старото обработане злато в света, ни прославя в Северна Америка! 🙂

По информация на д-р Владимир Славчев от Регионалния исторически музей находки от Варненския халколитен некропол в момента са част от престижна изложба в Чикаго, която преминава при голям интерес. След това те ще бъдат показани и в Националния музей на Канада!

С цел опазване на зоната, в която бе открит некропола, междуведомствена работна група е установила и приела границите му. Очаква се заповед на министъра на културата това решение да влезе в сила и теренът да бъде защитен за новите проучвания“, написа още кметът и добави, че Община Варна ще продължи да подкрепя археолозите, които възобновиха работата на терен преди 2 години.

„Елате във Варна и разгледайте уникалните Археологически музей, Аладжа манастир, Военноморски музей, Побити камъни, Римските терми, парк-музей „Владислав Варненчик“, Музей на куклите, Музей на медицината, Етнографски музей, Музей на Възраждането, Музей на „Нова история на Варна“, Природонаучен музей, кораб-музей „Дръзки“, частния Ретро музей“, допълни Иван Портних.

Четете още:

Отбелязваме Международния ден на музеите