Ковачевски: Наследниците на Гоце Делчев ще впишат сънародниците на Радев в Конституцията

Димитър Ковачевски

Снимка ЕПА/БГНЕС

„Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев ще впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев”. Така премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски коментира думите на българския президент Румен Радев, че ръководството на Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно, мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция.

Запитан дали думите му в Рейкявик, че „дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна“ означава, че Северна Македония се отказва от вписването на българите в конституцията, Ковачевски заяви, че Северна Македония не преговаря с България, а с Европейския съюз. Конституционните промени са част от преговорната рамка с ЕС, каза той.

Това е нещо, което трябва да се случи, защото гражданите заслужават да живеят в държава член на ЕС, посочи Ковачевски, който уточни, че и в момента чрез създадената работна група по този въпрос се работи.

По повод искането на Алианс на албанците при промяната на конституцията на страната формулировката, която се отнася до използването като официален език на езика, на който говори 20% от населението в страната, да бъде заменена с „албански”, Ковачевски посочи, че според него приоритет трябва да бъде вписаното в преговорната рамка, която е приета и в парламента, включително и Алианс на албанците, но все пак работната група е тази, която работи по конституционните промени.

Тази сутрин в българското народно събрание бе коментирано вчерашното изказване на премиера на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски и аналогията с отношението на Русия към Украйна.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС определи изказването на Ковачевски, като „цинично и нагло отношение“. Декларация от името на парламентарната група бе прочетена от Георг Георгиев. „Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло такова отношение към държава, която последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и този на своите съседи, посочи той. Той напомни, че през 1991 г. България е първата страна, признала официално РСМ с тогавашното й конституционно име Република Македония”, каза бившият зам.-министър на външните работи.

Аналогията с Русия и Украйна е абсолютно неподходяща, каза бившият образователния министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Николай Денков. „Аналогията с Русия и Украйна е абсолютно неподходяща, сигурен съм, че Министерството на външните работи ще направи съответните стъпки”, обяви Денков.

По думите на другия съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов „Трябва да сме наясно, че в тази усложнена международна обстановка „руската и сръбската агентура правят всичко необходимо, за да вбият клин в отношенията в ЕС и съответно да попречат РСМ да влезе в ЕС“, на свой ред коментира”.

Според ПГ на „Възраждане“ Подобни изказвания са откровена провокация. Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви: „Истината е, че РСМ до голяма степен съществува като държава благодарение на България”.

От „БСП за България“ заявиха, че ще инициират обща декларация на Народното събрание, с която да осъдят отношението на РСМ към България, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя определи пред журналисти думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, като „груби, неоснователни, недопустими за България“. Тя смята, че „тези хора не са готови нито за ценностите, нито за морала на европейската общност”.

От „Има такъв народ“ предупредиха, че подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни. Според Павела Митова подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, „като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор“, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ. Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати, каза Митова.

По-рано през деня българският президент Румен Радев обяви, че българите в РС Македония са подложени на системен тормоз.

nova.bg

Още по темата:

Георг Георгиев към Ковачевски: Пожелавам си да видя отношение на Русия към Украйна, каквото има България към РСМ

Ковачевски публично нападна България на международен форум