Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

Сградата на Парламента

Снимка: НС.

Комисията по правни въпроси прие на първо четене промените, предвиждащи създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Министър Крум Зарков изрази благодарност към депутатите. По този начин за втори път в рамките на месеци комисията приема промените на първо четене, при предходния парламент те не можаха да бъдат гласувани окончателно. Днес, единствено от „Възраждане“ гласуваха „въздържал се“, по отношение промените, предложени от служебния кабинет.

Председателят на правната комисия от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Стою Стоев заяви, че ще се направи всичко възможно да се изготви доклад за предложените законови промени, уреждащи механизъм за разследване на главния прокурор, да се разгледат в утрешното заседание на парламента.

Стоев каза това в отговор на направено предложение от председателя на парламентарна група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, по време на дебатите по законопроекта на първо четене.

Ако е възможно, да бъде изготвен още днес доклад по законопроектите на Министерски съвет и „Възраждане“ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с възможността за разследване на главния прокурор, който да бъде предложен утре в Пленарна зала за разглеждане, каза Атанасова по време на заседание на правна комисия, в която се разглеждат на първо четене законопроектите.

От името на нашата парламентарна група и председателя на българския парламент, тази точка ще бъде предложена да бъде включена в дневния ред на утрешното заседание на Народното събрание, коментира тя и добави, че парламентарната ѝ група ще подкрепи промените, предложени от Министерския съвет.

Представители на ПП-ДБ подкрепиха по време на дебата до момента създаването на механизъм за разследване на главния прокурор.

Мая Димитрова от „БСП за България“ заяви, че те ще подкрепят двата законопроекта на Министерски съвет и „Възраждане“ за разследване на главния прокурор.

Novini.bg

Прочетете още:

Зам.-главният прокурор Сарафов не желае да заеме поста на Гешев